Az Apple beszállítója, a tajvani a Foxconn egy elektromos autókat gyártó amerikai startupba fektet – derül ki a BBC cikkéből.

Lordstown Motors Headquarters Ahead Of Earnings Figures
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A távol-keleti vállalat 170 millió dollár értékben vette meg a veszteségesen működő Lordstown Motors részvényeinek 18 százalékát.

A lépéssel a Foxconn lett a kis amerikai cég legnagyobb befektetője. A jelentős pénzinjekcióra akkor kerül sor, amikor a Lordstown célja a debütáló modell, az Endurance gyártásának felfuttatása. A startup nemrég kezdte meg a jármű gyártását Ohio államban, a General Motors egykori üzemében. A Endurance elsősorban a Tesla elektromos pickupja, a Cybertruck riválisa lenne, amelynek tömeggyártása két év késés után, várhatóan 2023 végén kezdődhet meg.

A két vállalat közölte, hogy közösen fejlesztenek majd ki egy elektromos járművet, bár pontos részleteket nem árultak el a tervről.

A múlt héten a Foxconn megállapodott a szaúd-arábiai állami vagyonkezelő alappal az elektromos járművek gyártásáról a közel-keleti országban, ugyanis Rijád szeretné csökkenteni a függését az olajtermeléstől. A közös vállalat a Ceer márkanév alatt fog működni, és a német BMW-től licencel technológiát, célja, hogy 2025-től megkezdje elektromos járműveinek értékesítését.

A múlt hónapban Liu Jung-vej, a Foxconn elnöke úgy vélekedett, a vállalat egy napon a Tesla számára fog autókat gyártani, mivel a tajvani cég egyre inkább érdeklődik a bővülő szegmens iránt, és láthatóan nem sajnálja a pénzt a területre.

Ennél rosszabb reklámot kitalálni is nehéz: tömegesen hívják vissza a Teslákat

A Tesla több mint 40 ezer elektromos járművét hívja vissza az Egyesült Államokban a szervokormány esetleges meghibásodása miatt. Előfordulhat ugyanis, hogy vezetés során egyenetlen utakon vagy egy kátyú miatt kikapcsolódik a szervokormány-funkció. A kedden bejelentett intézkedés a 2017–2021 között gyártott Model S és Model X autókra vonatkozik. A cég az idén eddig 17 alkalommal rendelt el autó-visszahívást, ami összesen 3,4 millió járművet érintett.