Többmenetes tárgyalássorozat után az Audi Hungaria ma olyan ajánlatot tett le az asztalra, amit már a szakszervezet is elfogadott. Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) a ma megtartott bizalmi gyűlésén elfogadta a cég ajánlatát, amely lényegében 17 százalékos béremelést tartalmazott. 

2018.07.24. Az Audi Hungaria Zrt. új, elektromos motorokat gyártó győri üzemcsarnoka az avatás napján, 2018. július 24-én. Fotó: Móricz-Sabján SImon 2018.07.24. Az Audi Hungaria Zrt. új, elektromos motorokat gyártó győri üzemcsarnoka az avatás napján, 2018. július 24-én. Fotó: Móricz-Sabján SImon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az AHFSZ tájékoztatása szerint az mértékét a vállalat és munkavállalói oldal közösen az MNB aktuális 2023-as évre vonatkozó, inflációs prognózisa alapján, 17 százalékon rögzítették. A bérmegállapodás időtartamára a munkaadó változatlanul 1 évet javasolt, a 2023. április 1. és 2024. március 31-i időszakra vonatkozóan.

A munkáltató a 2023-as évi inflációt egységes 17 százalékos alapbéremeléssel kívánja figyelembe venni 2023. április 1-játől. A vállalat felajánlotta emellett a mozgóbér 3 százalékának beépítését az alapbérbe 2023. július 1-jétől.

 

A vállalat négyszer, alkalmanként bruttó 330 ezer forint külön kifizetést ajánl, amelyet a 2023. áprilisi, júniusi, szeptemberi és a decemberi bérrel fizetnek ki.

 

A vállalat a 30 éves jubileumi év alkalmából a munkatársaik megbecsülését egy egyszeri kifizetéssel kívánja elismerni, erre bruttó 330 ezer forint egyszeri kifizetést ajánl, amit a 2023. júniusi juttatással teljesít. A választható béren kívüli juttatás keretösszegeként a munkáltató a 2024-es évre vonatkozóan 500 ezer forintot ajánlott a társaság.

A szakszervezet szerint a ma elfogadott ajánlat alapján a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői előkészítik a bérmegállapodást, amit várhatóan 2023. március 29-én, szerdán írnak alá. 

A győri székhelyű Audi Hungaria Zrt. az Audi konszern tagja, az Audi és Volkswagen Konszern központi motorszállítója. Évente közel 1,6 millió erőforrás, köztük elektromos motorok is készülnek a vállalatnál. Győrben gyártják az Audi Q3 és Q3 Sportback modellt, amelyek elektromos hajtáslánccal is készülnek, valamint az Audi TT Coupé és TT Roadster modellt. Az Audi Hungaria több alumínium karosszériaelemet szállít különböző Volkswagen konszernmárkák számára, valamint egyre jelentősebb fejlesztési tevékenységet – járműhajtás és járműfejlesztés – folytat. 

A vállalat széles körű szolgálatásokat nyújt a teljes Volkswagen Konszern számára, első sorban a műszaki fejlesztés, pénzügy, IT és a beszerzés területén. Az Audi Hungaria Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata, az ország legnagyobb exportőreinek egyike és a hazai járműipar legnagyobb beruházója. Az Audi Hungaria 2020 óta szén-dioxid-semlegesen végzi tevékenységét, és mintegy 12 ezer munkatársával a régió legnagyobb munkáltatója.