A DataHouse előzetes adatai szerint márciusban 72 300 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 12 százalékkal haladja meg a februári 64 600-as mennyiséget. Augusztus óta első ízben fordult elő, hogy a belföldi átírások száma átlépte a 70 ezres szintet – írja közleményében Magyarország első ellenőrzött használtautó-piactere, a Jóautok.hu.

20230108 BudapestFővárosi Autópiac fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld 20230108 Budapest
Fővárosi Autópiac 
fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó középkategóriás kocsik, illetve a kisautók cserélnek gazdát.
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

„Az egy évvel korábbi értékhez képest közel ötszázalékos az elmaradás – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A belföldi használtautó-piac ugyanis tavaly márciusban érte el mindenkori rekordját: az adásvételek száma ekkor csaknem 76 ezer volt. Ebben az időszakban a kormányzati intézkedések nyomán (a szülők szja-visszatérítése, 13. havi stb.) jelentős pluszforrások kerültek a háztartásokhoz, e jövedelmek egy részét pedig autóvásárlásokra fordították. Jól látható, hogy 2022 májusát követően a forgalom ismét 70 ezer alá, az átlagos szint közelébe esett.”

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó középkategóriás kocsik, illetve a kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első három hónapban. 

Az alsó középkategória legnépszerűbb modelljei:

  • Opel Astra, 
  • Ford Focus, 
  • Volkswagen Golf. 

A kisautók listáját pedig magasan 

  • a Suzuki Swift vezeti, 
  • az Opel Corsát és 
  • a Volkswagen Polót megelőzve.

A felső középkategória leggyakoribb tíz modelljei között a Volkswagen Passat, a BMW 3-as szériája és a Skoda Octavia képviseltette a legtöbbször magát.

A belföldi használtautó-eladások alakulása
2023. március
 

Az idei évre vonatkozó kilátások továbbra is kedvezők: 

márciusban két éve nem látott számban helyeztek forgalomba új személyautókat (az elmúlt hónapban 11 500 új kocsi kapott magyar rendszámot), és mára az év végi mélypontjáról a használtimport is vissza tudott kapaszkodni.

Mindez a kínálat növekedését eredményezi a használtautó-piacon, amely a nyári hónapokra be is hozhatja az első negyedévben tapasztalt lemaradását 2022-höz képest. 

Az átlagos kínálati ár ezen a piacon a tavalyi év végén 4,68 millió forintra emelkedett a Használtautó.hu oldal szerint, miközben 2021-ben 3,98 millióba, azt megelőzően pedig 2,78 millióba került átlagosan egy kocsi.

A használtautó-piacon 2023 első három hónapjában 204 631 kocsi cserélt gazdát, ez közel 6 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 217 181-től. Eközben a forgalomba helyezett új autók száma 29 561 volt, ami 3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban mért 28 688-at.

A hitelfelvételi kedv megvan, csak a vágyott autó nincs mindig kéznél

A Skoda a 2021-ben rendelt autóit kezdte leszállítani az egyik vezető magyar márkaképviseletének, a Hondákat hiába várják, a Toyoták ellenben előbb jönnek.