„A használtautó-import havi volumene egyelőre továbbra sem tudott visszatérni a 10 ezer feletti tartományba, aminek több oka is van” – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója arra reflektálva, hogy júniusban a DataHouse adatai szerint 9422 használt személyautó került hazai forgalomba. 

Bár ez a mennyiség az előző hónaphoz képest 2 százalékos növekedés, a tavaly júniusi mennyiségtől 12 százalékkal marad el. A vásárlók tehát továbbra is a korábbinál nagyobb mértékben választanak inkább a hazai használtkocsi-kínálatból, amit jól mutat, hogy a belföldi adásvételek száma az elérhető legfrissebb, májusi adatok szerint ismét átlépte a 74 ezres szintet – erre korábban csak két alkalommal volt példa. 

20200522 MN Debrecen használtautó kereskedés illusztráció  Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
A Volkswagenek és az Opelek uralják a magyar használtautó-piacot.
Fotó: Mirkó István / Mediaworks

„A magas hatására csökkenő reálbérek mellett a keresletet visszafogja a hitelezés magas kamatszintje is. Ráadásul a behozatal forrásának számító országokban is emelkedett a használt autók ára, és ezt a hatást a forint jelenleg kedvezőnek mondható árfolyama sem tudta ellensúlyozni” – tette hozzá Halász.

A portál közleményében azt írja: 

Az import jelentősebb kiugrására a második fél évben sincs sok esély.

A kedvező irányú folyamatok hatására lassú visszatérés kezdődhet a korábbi szintekhez. Az infláció előrejelzett visszaesése nyomán ismét pozitív reálbérekkel és kedvezőbb kamatszintekkel számolhatunk, ami elősegítheti azt, hogy a használtimport újra tartósabban is a havi 10 ezer feletti tartományba térjen vissza. 

A 2023 első fél évében behozott használt személyautók több mint 30 százalékát három márka: 

  • a Volkswagen (12,6 százalék), 
  • az Opel (9,1) és 
  • a Ford (9) gyártmányai teszik ki. 

A fenti márkákat az Audi, a Mercedes és a BMW követte a listán. Érdekesség, hogy az új autók piacán éllovas Toyota a tavalyi negyedikről mostanra a hetedik helyre csúszott vissza.  

A használtautó-import alakulása 2022 és 2023 első fél évében
 

A használtimport mennyisége az első fél évben összesen 53 524 darab volt, ami 22 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 68 969-es értéktől. Ugyanebben az időszakban a hazai állomány másik utánpótlási forrásának számító újautó-eladások száma 57 559-et tett ki, ami alig néhány tized százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 57 408-as mennyiséget.

Lejárt az olcsó használt autók kora Magyarországon

A koronavírus-járvány megjelenése óta ugyan megváltoztak a vásárlási szokások, de a magyar használtautó-piacot továbbra is a bizalmatlanság jellemzi. A szakértő szerint legalább három-három és fél, de inkább négymillió forintra van szükségünk ahhoz, hogy viszonylag problémamentes autót kapjunk itthon.