Fityiszt mutat a gáláns állami támogatást élvező kínai villanyautók importjának a francia kormány, noha árban versenyképes alternatívát maga sem tud igazán felmutatni a zöldátállásra áldozni is hajlandó polgárainak, akik jelenleg 5–7 ezer euró közötti, vissza nem térítendő készpénzes támogatásra számíthatnak – amíg az e célra elkülönített évi egymilliárd eurós keret ki nem merül. 

FRANCE - TRANSPORT - AUTO
France, Paris, 2022-10-17, The Renault 5 Prototype foreshadows the future electric R5 at the 2022 Paris Motor Show, Photograph by Serge Tenani / Hans Lucas, France, Paris, 2022-10-17, La Renault 5 Prototype prefigure la future R5 electrique au salon de l automobile 2022 a Paris, Photographie de Serge Tenani / Hans Lucas. (Photo by Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az elektromos Renault 5-öst tavaly októberben mutatták be, gyártása jövőre indulhat.
Fotó: Serge Tenani / AFP

Párizsban azonban rájöttek arra, hogy magukat lövik lábon a gáláns támogatási rendszerrel, mivel a forrásai gyakorlatilag egyenes úton Kínába csordogálnak. Legalábbis a beszámolók szerint

három euróból egy mindenképp a kínai gyártók versenyképességét javítja, és ez Emmanuel Macron és a nagy hírű francia autóipar prominensei szerint nincs rendjén. 

S ha ez a tendencia folytatódik, azzal csak erőltetik a szubvencionált távol-keleti importot, egyszersmind megássák a Stellantis és a Renault sírját.

Ám ez nem sokáig marad így, Párizs idejében észbe kapott, ahogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki nemrég évértékelő beszédében vizsgálatot lengetett be a kínai ártámogatott villanyautó-import ellen, kiváltva ezzel a magukat mindenben ártatlannak valló kínaiak haragját. 

December közepétől azonban új világ köszönt be a franciáknál, mert 

a támogatások elosztásánál figyelembe veszik a villanyautó gyártása során keletkezett szennyezőanyag-kibocsátást.

Ez pedig nem kedvez az európai offenzívát hirdető kínai gyártóknak. 

A körvonalazódó új szabályok értelmében a villanyautó-modelleket a kormány által kidolgozott környezetvédelmi mutatók alapján minősítik, főként az előállításukhoz szükséges energiaforrások tisztaságát alapul véve. 

Mivel Kínában az autógyártás és az ipar még ma is több mint 50 százalékban a feketeszénalapú áramtermelésen nyugszik, nyilvánvaló, hogy az onnan származó elektromos járművek szén-dioxid-bizonyítványa legfeljebb az elégséges szintet üti meg. 

A man polishes a Seal car of Chinese car maker BYD at the International Motor Show (IAA) in Munich, southern Germany, on September 4, 2023. Germany's IAA MOBILITY auto show, one of the world's largest, will be open for the public from September 5 to 10, 2023 and showcase all car-related topics. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
A BYD Sealt a múlt heti müncheni autókiállításon mutatták be, a modellt az európai piacra is szánják.
 Fotó:  Christof Stache / AFP

Vagy azt sem, legyen szó akár a csúcstechnológiát képviselő luxuskategóriájú villanyautókról, mint amilyenekkel többi között a Nio, az Xpeng, a Lynx & Co., a Li Auto és a BYD támadja a francia és az európai piacot.

Pontozni fogják, hogy mennyi energiát használnak fel az alapanyagok előállításához, az összeszereléshez és a piacra szállításhoz, valamint hogy milyen típusú akkumulátorral szerelik fel az adott járművet. 

Azt már csak a rosszindulat mondatja velünk, hogy az objektív küszöbértékeket szubjektív módon megszabó párizsi bürokraták találnak kreatív megoldást arra, hogy a kínaiak hoppon maradjanak. 

Előállítható az a helyzet, hogy az importot nem tiltják ugyan, de a bónuszokkal a hazai termékek vásárlása felé terelik a leendő vásárlókat, s teszik ezt – egyelőre – importkorlátozások bevezetése nélkül. Arra azért érdemes lesz ügyelni, hogy 

a bónuszozással a kínaiak mai árelőnyét annyira radírozzák le, hogy a vásárlókban ne maradjon kétség: a hazait kell venni, a hazai ipart kell védeni. 

A kormány decemberben teszi közzé az új, az Egészségügyi Világszervezet (WTO) szabványaival harmonizáló kritériumainak eleget tevő modellek nevét. A kínai autók a becslések szerint 20 százalékkal kevesebbe kerülnek európai gyártású versenytársaiknál, szakértők szerint a bónusztrükk a 25 ezer eurónál olcsóbb elektromos autók piacán hozhatja helyzetbe az európai gyártókat. 

Az igazi probléma azonban az, hogy ebben az árkategóriában kevés az európai, kiváltképp a francia versenyző. Addig kell kihúzni, amíg a Stellantis nagyszombati gyárában be nem indul a Citroen e-C3-asok, illetve a feltámasztott legenda, a modernizált és elektronizált Renault 5-ösök franciaországi sorozatgyártása. 

Autocar India Youtube
Citroën e-C3 villanyautó
A Citroen e-C3 gyártását Nagyszombaton indítják be 2024-ben. Fotó: Autocar India / YouTube

Ez mindkét piacütő modellnél 2024 elejére-közepére tehető. A Renault esete azért különleges, mert a csoporthoz tartozó Dacia elektromos sikermodelljét, az európai listákon taroló Springet Kínában gyártatja, s Luca De Meo vezérigazgató nemrég kizárta, hogy a kocsi gyártását Kínából Európába helyezzék át. Szerinte a kisautó állami támogatás nélkül is piacképes marad.

Összeállításában a Reuters a Magyarországon is aktív, az állami SAIC csoporthoz tartozó MG márka MG4-es alapmodelljét hozza fel, amelyért 30 ezer eurót kell leszurkolni, míg az ezt minőségben magasan verő Renault modellért, az elektromos eTech Megane-ért most 38 ezret kérnek. A kettejük közti különbséget a bónusz sem tudta eltüntetni, de minimálisra csökkenti.

Bárhogy is trükköznek Macronék, számos Kínában gyártott elektromos autó a készpénzes ösztönző nélkül is versenyképes marad.

Lorraine Morard, az S&P Global Mobility elemzője szerint a kínai villanyautók így is, úgy is kihasítanak egy 7-8 százalékos szeletet a piaci tortából, de legalább nem 10 százalékot, amit korábban jósoltak nekik. És még többet, ha a gyártási terveiket megvalósíthatják Európában. Szinte nincs olyan fontosabb kínai gyártó, amely ne kacérkodna azzal, hogy gyártást hozzon a kontinensre.