A kínai BYD kivezeti a saját fejlesztésű tasakcellás akkumulátorának a gyártását. A cég ezeket az eszközöket a hibrid autóiba gyártotta, de egyes vádak szerint az akkumulátorok szivároghatnak, ami tűzhöz, szélsőséges esetben robbanáshoz vezethet. A BYD nem reagált ezekre a vádakra, de háromból két gyárában elkezdte a tasakcellás akkumulátorok gyártósorainak a leállítását.

(190613) -- XI'AN, June 13, 2019 (Xinhua) -- Assembly workers install the battery pack for a new energy vehicle at Xi'an plant of BYD Auto in Xi'an, northwest China's Shaanxi Province, June 12, 2019. Sales of new energy vehicles (NEVs) kept growing last month, edging up 1.8 percent year on year, according to the China Passenger Car Association. The government earlier this month announced measures to boost car sales, such as prohibiting local governments from imposing any limit on the consumption and use of NEVs. (Xinhua/Shao Rui) (Photo by XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

A váltás azért lehet fájdalmas a kínai gyártónak, mivel ezek a saját fejlesztésű tasakcellás akkumulátorok vannak a legnagyobb darabszámban fogyó hibrid modelljeiben. Hogy a termelés és az ellátás ne álljon le, a Csinghaj tartományi gyárban továbbra is gyártani fogják a tasakcellás elemeket, ameddig a másik két üzemben át nem állnak a prizmás akkumulátorok gyártására. A tervek szerint a tasakcellás akkumulátorokat 2025-re vezetik ki teljesen – írta meg a Reuters.

A BYD tasakcellás elemmel felszerelt hibrid autói teszik ki a cég globális értékesítésének felét.

A hazai piacon nem volt gond a BYD akkumulátoraival, az aggodalmak akkor merültek fel, amikor a cég elkezdett terjeszkedni a nemzetközi színtéren.

A tasakcellás (vagy puha) akkumulátorok lényege, hogy a cellák egy alumíniumbevonatú műanyag fóliába vannak csomagolva. Ebből két fül lóg ki, amelyek az áramgyűjtőhöz vannak hegesztve.

A tasakcellás akkumulátor előnye, hogy olcsó, könnyen összeszerelhető, és nagyobb feszültséget tud leadni, ami a hibrid autókhoz szükséges. 

Hátránya viszont, hogy a puha elem könnyen megsérülhet, ami a benne lévő elektrolitok szivárgásához vezethet. 

Szélsőséges esetben a szivárgás miatt az akkumulátor kigyulladhat, akár fel is robbanhat.

Az unió nyomozói már keresik a fogást: büntetővámokkal sújthatja a BYD-t és más kínai gyártókat az Európai Unió

Az Európai Bizottság vizsgálódik a kínai elektromosautó-gyártóknál, hogy tisztességtelen állami támogatásokkal tartják-e alacsonyan a járműveik árát. A BYD, a SAIC és a Geely háza táján is kutakodik az unió. A kínai gyártmányú elektromos autók átlagosan 20 százalékkal olcsóbban kelnek el az Európai Unióban, mint a vetélytársak járművei.

A BYD piaci versenytársai már évek óta arról beszélnek, hogy a tasakcellás akkumulátorok használata túl kockázatos. egyenesen odáig ment, hogy a veszély miatt a Tesla soha nem fog ilyen technológiát alkalmazni. Az aggodalmakat alátámaszthatja, hogy a BYD 2022-ben több mint 60 ezer tasakcellás akkumulátorral felszerelt hibrid autót hívott vissza az akkumulátor szivárgása miatt. A gyártó ekkor azt állította, hogy nem a technológiával van a baj, hanem a gyártás során merült fel a probléma.

Az elektromos és a hibrid autókban háromféle akkumulátort használnak: a tasakcellásat, a hengereset és a prizmásat. Az utóbbi kettő főként abban különbözik a tasakostól, hogy a cellákat szilárd burkolat védi, így ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben. Ezért cserébe viszont nehezebb és költségesebb az összeállításuk. A különböző elektronikai cikkekben jellemzően a szilárd burkolatos akkumulátorokat használják.

A BYD 2021-ben mutatta be azt a saját fejlesztésű plug-in hibrid autóját, amelyet ezekkel a tasakcellás akkumulátorokkal szereltek fel. A technológia gyorsabb töltést és hosszabb hatótávot biztosított az autóknak. Ezek a modellek gyorsan rendkívül népszerűek lettek Kínában, 2023-ban 3 millió darabot értékesítettek belőlük, ami a BYD autóeladásainak majdnem felét tette ki. A cég ezeket az autókat főleg belföldön dobta piacra, az eladások 98 százaléka Kínában történt.

Azt egyelőre nem lehet felmérni, hogy a technológiaváltással mekkora veszteséget kell elkönyvelnie a kínai vállalatnak.

A tasakcellás akkumulátorok kivezetésével a BYD a prizmás elemek használatára áll majd át, bár egyes szakértők szerint ezek az akkumulátorok könnyen túlmelegedhetnek majd a plug-in hibridekben.