Befektetés

Gyenge forintnál is veszik a hazai kötvényt

A hazai kötvénypiacot inkább a globális tényezők befolyásolják, a gyengülő forint ellenére továbbra is népszerű maradhat a tízéves magyar államkötvény a külföldi befektetők szemében – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők.

Egymás után döntötte meg negatív árfolyamrekordját a forint az euróval szemben az elmúlt napokban: kedden történetében először 332 forint fölé kúszott az európai fizetőeszközzel szemben, szerdán pedig volt olyan időszak, amikor ezer forintért három eurót sem adtak. A magyar valutának az utóbbi hetekben tapasztalható leértékelődésével párhuzamosan a tízéves magyar állampapír hozama alig egy hónap alatt 1,55 százalékról 2,33 százalékra nőtt, a látványos kamatemelkedés azt jelzi, hogy csökken a kereslet a hazai referenciakötvény iránt. A külföldiek kezében levő forintállampapírok állománya pedig alig néhány nap alatt mintegy százmilliárd forinttal 4260 milliárd forintra csökkent, éppen akkor, amikor rekordgyenge szintre süllyedt a hazai valuta.

Az utóbbi napokban látható forintgyengülés inkább arra vezethető vissza, hogy a pénzügyminiszter és a jegybankelnök másképp látja a forintárfolyam és -stabilitás kérdését. Ez kissé sérülékenyebbé teszi a hazai pénznemet, de az Európai Központi Bank és a Federal Reserve lazító lépéseinek hatására az euró-forint kurzus visszacsoroghat a 325 forintos szint közelébe

– mondta lapunknak Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. Szerint alapvetően a nemzetközi trendek hatnak a hazai kötvénypiacra, hiszen a magyar monetáris folyamatok összességében neutrálisak.

Fotó: MW / Szabó Miklós

Nem lát szoros összefüggést a forint gyengülése és a tízéves magyar államkötvény hozamának emelkedése között Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője sem. A főként külföldi és intézményi befektetők körében kedvelt tízéves lejáratú papír augusztus közepén túlvettnek bizonyult az 1,6-1,7 százalékos hozamával, a 2 százalék fölé emelkedő hozamszintet mindkét szakember a korábbi trendhez való visszaigazodásként értékeli.

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők abban is egyetértenek, hogy a magyar hosszú lejáratú árszínvonala és hozama továbbra is kedvező, ezért hosszabb távon is vonzó alternatíva lehet a külföldi befektetők számára. Pálffy Gergely ezt azzal magyarázza, hogy a nyugati, például a német papírokkal szemben a hazai referenciakötvénynek egészséges felára van, s ez továbbra is erős tőkevonzó képességnek számít, ráadásul a hazai kötvénypiac mellett a forintot is megtámaszthatja.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

forint kötvénypiac hozam állampapír referenciahozam euró
Kapcsolódó cikkek