Befektetés

Bekeményít az elnök: visszavonhatja az aranyvízumokat

Az aranyvízumok visszavonását ígéri a ciprusi elnök a bűncselekményt elkövető külföldi befektetőktől.

Visszavonná az úgynevezett aranyvízumot azoktól a gazdag külföldi befektetőktől, akik jogszerűtlenül kaptak ilyen dokumentumot, mert előéletük nem makulátlan – ígérte hétfőn Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök.

Az elnök azt mondta, hogy

korábban „hibák” csúsztak a kevésbé szigorú, vonzó befektetési programba. Mint kifejtette, 10-15 olyan eset lehet, amikor olyan befektetők kaptak ilyen dokumentumot, akikről kiderült, hogy nem jogosultak rá.

Ciprus a 2013-as gazdasági válságot követően kezdett el kiadni aranyvízumokat. Prodromosz Prodromu kormányszóvivő szerint a program kezdete óta négyezer ilyen vízumot adtak ki.

Fotó: Pixabay

Idén februárban Harisz Georgiadesz pénzügyminiszter arról számolt be, hogy 2,5 millió euró (több mint 792 millió forint) az aranyvízumért cserébe elvárt befektetési minimum, és a külföldieknek lakóingatlant is vásárolniuk kell.

A jelentkezőket nemzetközi ügynökség világítja át, schengeni vízumot kell szerezniük, és automatikusan kizárják azokat, akiket korábban már visszautasított egy másik, befektetésért cserébe letelepedést vagy állampolgárságot kínáló uniós ország. A pénzügyminiszter szerint a program 2016 és 2019 között a GDP-növekedés csaknem 10 százalékát tette ki.

Anasztasziadisz most az hangsúlyozta, az aranyvízumot azonnal visszavonják, amint egy folyó vizsgálat megerősíti, hogy az ilyen befektetők megsértették a vonatkozó szabályokat.

Az elnök azután tett ilyen ígéretet, hogy a helyi sajtóban olyan beszámolók jelentek meg, amelyek szerint egyes külföldi befektetők pénzmosásban érintettek vagy tekintélyelvű kormányokhoz kapcsolhatóak.

Ciprus bűncselekmény aranyvízum Vízum befektetők
Kapcsolódó cikkek