Befektetés

Magyarország vonzza a befektetőket

Összesen 101 projekt esetében zárult sikerrel a HIPA tárgyalása tavaly, aminek eredményeként huszonegy országból húsz szektorba érkezett külföldi működő tőke.

Sikeresnek ítéli a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tavalyi teljesítményét a szervezet vezérigazgatója, Ésik Róbert, aki a Világgazdaságnak elmondta, hogy

101 projekt esetében zárultak pozitívan a tárgyalások, ezeknek a beruházásoknak a befektetési volumene 5,35 milliárd euró, amely 24 százalékkal magasabb a 2018-as értéknél.

A 101 beruházás nyomán csaknem 13,5 ezer új munkahely jön létre Magyarországon. A beruházások húsz szektorba érkeznek huszonegy országból.

Fotó: Kallus György / VG

Idén is vonzó Magyarország a befektetők szemében, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 137 beruházási projektről folytatunk egyeztetéseket, amelyek több mint 8,5 milliárd eurónyi potenciális befektetést jelenthetnek a következő időszakban

– emelte ki Ésik Róbert.

Hozzátette, hogy egy ilyen tárgyalás fél, de akár másfél évig is eltarthat. Ha nem születik Magyarország számára pozitív befektetői döntés, nem kell feltétlenül lemondani a projektről, elképzelhető, hogy a tulajdonos elhalasztja a beruházást, vagy megváltoztak a piaci viszonyok.

Magyarország versenytársa általában a másik három visegrádi ország, illetve gyártási típusú projektek esetén Szerbia, Románia, Bulgária, de Marokkó vagy akár Costa Rica is, attól függően, hogy a nemzetközi nagyvállalatnak világszinten milyen a termelési hálózata. Üzleti szolgáltató központok esetében szintén a többi V4-es országgal, illetve Litvániával, Spanyolországgal, esetleg Portugáliával is versenyez Magyarország.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

hipa külföldi működőtőke 2020 FDI beruházás Ésik Róbert
Kapcsolódó cikkek