Befektetés

Féltik az aranytojást a befektetők

A milliárdos befektetők körében megütközést keltett, az amerikai tőzsdéken viszont csak apróbb zökkenőt okozott Joe Biden elnöknek a tőkenyereség-adó megduplázásáról szóló bejelentése. Sokan arra számítanak, hogy jelen formájában az adóterv elbukik a törvényhozásban.

Panaszáradat indult az amerikai nagybefektetői körökből, amióta a múlt héten kiszivárogtak Joe Biden, az új demokrata elnök adóemelési tervének legújabb részletei. Biden 4000 milliárd dolláros, hatalmas kiadási programját valahogy finanszírozni kell. Már a korábban bejelentett terve a társasági kulcsának 21-ről 28 százalékra emeléséről is aggodalmat keltett azzal, hogy lassítja a gazdasági kilábalást, és a kritika még hangosabbá vált a friss elképzelésektől.

Az elnök a héten jelentheti be az 1500 milliárd dollár költségű amerikai családtervet a szegénység leküzdésére és a gyermeknevelés költségeinek mérséklésére. Az eddig kiszivárgott részletek szerint, amelyek még változhatnak,

ingyenessé tennék a bölcsődéket és a főiskolai oktatást, és országos szabályokat alkotnának a fizetett szabadságra

– írta a The New York Times. Biztosnak tűnik ugyanakkor a bevételi oldal, amelynek forrásául egyrészt az szolgálna, hogy

az előző elnök, Donald Trump adócsökkentését visszafordítva 37-ről 39,6 százalékra emelnék a személyi jövedelemadó felső kulcsát, másrészt ehhez zárkóztatnák fel az évi egymillió dollár feletti jövedelműek tőkenyereség-adóját, csaknem megduplázva annak korábbi mértékét.

Fotó: Doug Mills / Getty Images

A kritikusok szerint az elnök elképzelései a hosszú távú befektetések helyett fogyasztásra ösztönöznek, és idővel az adóbevételek csökkenését eredményezhetik a növelésük helyett.

Az új javaslat „levághatja az aranytojást tojó amerikai tyúkot” – írta a Twitteren a Szilícium-völgy legismertebb tőkebefektetője, Tim Draper, arról már nem is szólva, hogy már a tojás méretéért is aggódniuk kell.

A milliomos befektetők klubjának tekintett Tiger 21 elnöke, Michael Sonnenfeldt szerint a terv „arculcsapás a vállalkozóknak”, akik meg fogják találni a módját, hogy ne keletkezzen megadóztatható tőkenyereségük – idézte a Financial Times.

A reakciója más volt. Az S&P 500 részvényindex ugyan majdnem egy százalékot esett csütörtökön a hírekre, de pénteken visszatért a korábbi emelkedő trendhez, amelyet az a várakozás hajt, hogy a negyedéves vállalati eredmények továbbra is jó számokat hoznak, folytatódik a kilábalása, és a vakcinázással leküzdik a járványt. Az adóemelések nem lehetnek meglepők – a tőkenyereség rátájáé sem –, hiszen Biden már a tavalyi választási kampányban is ezt ígérte. A korábban végrehajtott hasonló emelések után a tőzsde mozgását nem ez, hanem a gazdaság általános állapota befolyásolta – idézte a Reuters Ryan Detricket, az LPL Financial fő piaci stratégáját.

Sokan arra számítanak, hogy a politikusok jelentősen felvizezik majd Biden tervét: a Goldman Sachs szerint a tőkenyereség-adó kulcsának 28 százalékra emelése a legvalószínűbb, ami félúton lenne a mostani ráta és a megszellőztetett cél között.

A döntést a törvényhozás mindkét kamarájának jóvá kell hagynia. A Demokrata Pártnak csak szűk többsége van a képviselőházban a nagy kiadásokat ellenző republikánusokkal szemben, a szenátusban pedig kiegyenlítettek az erőviszonyok. A befektetők mindenesetre figyelik a fejleményeket, különösen, mert már van kétely, meddig tarthat még az amerikai részvénypiacok emelkedése. A gazdasági fundamentumok erősek, és a vállalati nyereségek növekedése várhatóan csak a második negyedévben csúcsosodik, de a bika közel lehet a kifulladáshoz technikai értelemben és a papírok által elért értékeltségi szinteket tekintve – írta jegyzetében Manuel Schleifer, a Raiffeisen részvénypiaci stratégája.

gazdasági kilábalás S&P 500 Egyesült Államok Goldman Sachs USA amerikai tőzsde Joe Biden tőzsde társasági adókulcs koronavírus-válság tőkenyereség-adó nagybefektetői körök befektetők
Kapcsolódó cikkek