Befektetés

Pénzügyi fegyverként használhatja Kína a Bitcoint

A Bitcoin veszélyt jelenthet a dollárra, és Kína fel is használhatja a kriptovalutát arra, hogy gyengítse az amerikai fizetőeszközt — állítja Peter Thiel.

A PayPalt is alapító, jelenleg a Facebook igazgatótanácsában ülő befektető egy virtuális kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki véleményét a kriptopénz veszélyeiről — olvasható a CNBC-n.

Peter Thiel azt mondta,

Kína érdeke, hogy megszüntesse, de legalábbis gyengítse a dollár tartalékdeviza státuszát.

Mivel a pekingi kormány nem akarja, hogy saját valutája, a renminbi vegye át az amerikai valuta tartalék szerepét, korábban az euró dollárral szembeni erősödésében bízott, most pedig, Thiel szerint, a drágulására játszhat, hogy ezzel kínáljon alternatívát a befektetők számára.

Thiel hangsúlyozta: ő maga is kripto-párti, és komoly befektetései vannak több Bitcoin-cégben is, de aggódik amiatt, hogy Kína geopolitikai fegyverként használhatja a kriptovalutát az Egyesült Államok ellen. Erre pedig az Egyesült Államoknak válasz stratégiát kell kialakítania — tette hozzá.

“Even though I'm a pro-crypto, pro-Bitcoin maximalist person, I do wonder whether if at this point Bitcoin should also be thought of in part as a Chinese financial weapon against the U.S.” says @Paypal co-founder Peter Thiel.

More on cryptocurrencies from The #NixonSeminar: pic.twitter.com/sIUQTQEWgr

— Richard Nixon Foundation (@nixonfoundation) April 7, 2021

Thiel szerint a kínai jegybank által a nemrég bevezetett digitális jüan nem nevezhető valódi kriptovalutának, inkább egy totalitárius rendszer újabb próbálkozásának, hogy az állampolgárait, és azok pénzügyeit, ellenőrzése alatt tartsa.

A Bitcoin az év eleje óta 95 százalékkal drágult, jelenleg több mint 56 ezer dollárt ér a Coindesk adatai alapján. A az elmúlt 12 hónapban 674 százalékkal értékelődött fel, és ha nem történik trendforduló, hamarosan újra megközelítheti a 60 738 dolláros történelmi csúcsértékét.

A kerekasztal-beszélgetésen Thiel kritikát fogalmazott meg a nagy amerikai tech-cégekkel szemben is. Helytelenítette a Google együttműködését a kínai egyetemekkel a mesterséges intelligenciája fejlesztése során, mondván: mivel az ázsiai országban a hadsereg mindenütt jelen van, így a Google valójában a kínai fegyveres erőkkel dolgozik együtt, ahelyett, hogy az Egyesült Államok hadseregével közösen fejlesztené technológiáját.

Thielnek az Apple-höz is volt néhány keresetlen szava, amikor arról beszélt, hogy a cég beszállítóin keresztül olyan mértékben ki van szolgáltatva Kínának, hogy esélyt sem lát arra, hogy adott esetben szembemenjen a pekingi kormánnyal. A befektető szerint az Egyesült Államok kormányának nyomást kellene gyakorolnia a cégre, hogy csökketse kínai kitettségét és építse le a szinergiáit.

tartalékdeviza peter thiel Apple PayPal tartalékvaluta Kína Google bitcoin
Kapcsolódó cikkek