BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bruttópodcast Bruttó
ÜZLETRE HANGOLUNK

Atomenergia nélkül teljesíthetetlenek az európai klímacélok

A podcast vendége: Orbán Gábor, az MVM Partner vezérigazgatója

Vannak érvek pró és kontra, de ha a számokat nézzük, az EU által meghatározott klímacélok atomenergia nélkül gyakorlatilag teljesíthetetlenek – mondta a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Orbán Gábor, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója, aki a cég irányítását egy nagyon nehéz időszakban, az energiapiaci pánik végén vette át.

Orbán Gábor
Orbán Gábor / Fotó: MVM

A vezérigazgató szerint sikeres az a fajta stratégiai alkalmazkodás az energiapiacon, amelyet a kormány kitűzött. A nemzeti energetikai és klímastratégia is meghatározza azokat a fő csomópontokat, amelyek mentén fejleszteni kell a magyar energiapiacot. Szerinte ennek a középpontjában pontosan azok az elemek állnak, amelyeknek az Európai Unió is segíti a saját energiapolitikájában a következő tíz-húsz évnek az irányát. 

Ebben a legelső a zöld- és a megújuló erőforrások támogatása. Magyarország 2030-ra a 12 gigawatt beépítettnapelem-kapacitást tűzte ki célul, ami szerinte óriási mennyiség.

Ezzel ráadásul a napelem-kapacitásunk el fogja érni a paksi erőmű termelésének 50 százalékát. Ugyanakkor a szélenergia terén még van lemaradásunk, hazánkban a szélenergia-kapacitások kiépítése messze nem annyira előrehaladott, mint a napenergia felhasználása, és messze nem olyan mértékű, mint az Európai Unióban.

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.