A szív- és érbetegségek világszerte a halálozási statisztika élére kerültek, hazánkban minden második ember e betegségben veszti életét -- mondta Ofner Péter kardiológus, az Ép szív program helyettes vezetője a MÚOSZ egészségügyi szakosztályának legutóbbi fórumán. E betegségek kialakulásában a magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett kiemelkedő szerepe van a táplálkozásnak. Drámaian magas a fiatal férfiak infarktusos halálozása, amiben a világranglista első helyein vagyunk. A szívrohamok egyharmada hirtelen halállal végződik.

Jelentős változást csak a megelőzés, az életmódváltás hozhat, ami nem csupán egészségügyi kérdés, hanem a társadalom közös ügye -- tette hozzá.

Az Ép szív program célja, hogy 2010-ig ötödével csökkentsék a szív- és érrendszeri halálozásokat. A programban egyebek mellett azt is meghatározták, hogy mit kell tenni az alapellátásban dolgozó orvosoknak. S mivel a fiatalok könnyebben befolyásolhatók az egészséges életre, az oktatás is fontos helyet kap a programban. Tervek szerint az egészséges életre nevelést is beépítenék a nemzeti tantervbe. Az Ép szív program indulásához mindössze 2-3 milliárd forintra lenne szükség.