BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágul az újságnyomó papír

A magyarországi lapnyomdák egyre nehezebben tudják beszerezni az újságnyomó papírt. Jövőre jelentős -- 8-25 százalékos -- áremelkedéssel kell számolni, mivel a kapacitások csökkentek, míg a kereslet egyre növekszik -- nyilatkozták lapunknak az érintett cégek munkatársai. A hulladékalapú papírok ára viszont stabilizálódott.

Az idén mintegy 50-60 százalékkal drágult a cellulóz, s az előrejelzések nem kedvezőek. A jelek szerint Európa-szerte nem csillapodik a cellulóztartalmú papírok áremelkedése. Ez a magyar cégeket is érzékenyen érinti, mivel a nálunk felhasznált papírok 60-70 százalékát importból kell biztosítani. Magyarországon nem gyártanak újságnyomó papírokat, így a lapnyomdák külföldi beszerzésre szorulnak, a cégek tavaly közel 50 ezer tonnát használtak fel. A legnagyobb lapnyomdának, a Szikrának évente mintegy 20 ezer tonna újságnyomó papírra van szüksége. Kovács Ida papírgazdálkodó elmondta, hogy egyre nehezebben jutnak hozzá a szükséges papírmennyiséghez, a kapacitások úgy tűnik, csökkentek, míg az igény egyre növekszik. Az elmúlt években főleg Ausztriából rendeltek, de igyekeznek szélesíteni a vevőkört, s mostanság a környező országokból -- Oroszország, Szlovénia -- is vásárolnak. A piaci feszültségek jövőre áremelkedéshez vezethetnek, ennek mértékét Kovács Ida nyolc százalékra becsülte.

Jelenleg 1050 márkába kerül egy tonna újságnyomó papír, s a prognózisok szerint 2001-ben az emelkedés meghaladhatja a húsz százalékot -- tudtuk meg Vázsonyi Károlynétól, a Veszprémi Nyomda Rt. anyag- és áruforgalmi osztályának vezetőjétől. A kereslet növekedéséhez hozzájárult az is, hogy a kereskedelmi cégek szórólapjaik elkészítéséhez a legolcsóbb újságnyomó papírt használják. A kapacitások növelése ugyanakkor nem egyszerű, hiszen az milliárdos beruházást igényel.

Az ofszetpapírok ára is emelkedik jövőre, de annak mértékéről még előzetes prognózisok sem láttak napvilágot. Információm szerint Európa-szerte az okoz gondot, hogy Finnországban bezárta kapuit egy cellulózgyár -- emelte ki Vadász József, a Szekszárdi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója.

Az biztosra vehető, hogy a nyomdák továbbhárítják majd az áremelkedést, hiszen a nyomdaköltségből hatvan százalékkal részesedik a papírár. Ez valószínűleg a sajtótermékek, könyvek árának emelkedéséhez vezethet.

Kedvezőbb helyzetben vannak a csomagolóanyag-gyártó cégek, melyek hulladékalapú papírt használnak fel. Annak dráuglása ugyanis szeptemberben megállt -- tudtuk meg Bodrogi Józseftől, a Halaspack Csomagolóanyag Rt. vezérigazgatójától. Mint mondta, a jövő évi terv készítésénél azzal számoltak, hogy az árak stabilizálódnak, esetleg csökkennek. Ennek elsősorban az az oka, hogy a távol-keleti országok hulladékpapír-igénye az utóbbi hónapokban némiképp csökkent.

A szórólapkészítés is jelentősen növeli a keresletet A magyarországi lapnyomdák egyre nehezebben tudják beszerezni az újságnyomó papírt. Jövőre jelentős -- 8-25 százalékos -- áremelkedéssel kell számolni, mivel a kapacitások csökkentek, míg a kereslet egyre növekszik -- nyilatkozták lapunknak az érintett cégek munkatársai. A hulladékalapú papírok ára viszont stabilizálódott. H. É.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.