Cégvilág

Gazdát cserél a borsodi magánvízerőmű

A jelek szerint ismét gazdát cserél az 1997-ben egy miskolci tanár által privatizált kesznyéteni vízerőmű. Az új gazda egy budapesti vállalkozó lesz. Az ügylethez még hiányzik az ÁPV Rt. hozzájárulása, amely elengedhetetlen, hiszen a magánosítási szerződés köti a jelenlegi erőmű-tulajdonost.

Három évvel ezelőtt, 200 millió forintért Nagy Béla miskolci tanár vásárolta meg a Hernádvíz Kft.-t, a tranzakciót saját bevallása szerint egyéni banki kölcsönből finanszírozta. A részletekről azonban -- üzleti titokra hivatkozva -- már akkoriban sem volt hajlandó nyilatkozni. A hírek szerint a kesznyéteni vízerőmű ismét gazdát cserél. A privatizációs szerződés szerint azonban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. beleegyezése nélkül hét éven belül nem adhat túl a társaságon. Az esetleges tulajdonosváltás nem is történt még meg, de információink szerint szeptember óta nem a tulajdonos miskolci tanár a társaság ügyvezetője, két budapesti magánszemély irányítja a vízerőművet.A Hernádon működő kesznyéteni vízerőművet 1938-ban kezdték el építeni, és 1945-ben helyezték üzembe. A beruházást annak idején a jelenlegi diósgyőri kohászat elődje, a Diósgyőri Vas- és Acélgyár, valamint az Öntözésügyi Hivatal kezdeményezte, hogy saját energiaigényét fedezze.A kesznyéteni vízerőmű 1996-ig a Tiszai Erőmű Rt.-hez tartozott, ám annak privatizációja kapcsán az ÁPV Rt. a kiskörei és a tiszalöki erőmű társaságában 3 milliárd forintért visszavásárolta. Az újraállamosítás nyomán megalakult Hernádvíz Vízerőmű Kft. értékesítésére a Magyar Energia Hivatal 1996 júliusában adta áldását. Jelentkező több is akadt -- köztük külföldiek is --, ám az ÁPV Rt. által kiírt pályázaton a miskolci tanár volt az egyetlen ajánlattevő.A miskolci tanár a vízerőművet eredeti funkciójában akarta működtetni. A tartós üzemeltetéshez mintegy 200 millió forintnyi fejlesztés vált szükségessé, erre a vevőt szerződésben kötelezte az ÁPV Rt. A Hernádvíz Kft. egyébként évente mintegy 20 millió kilowattóra villamos energiát termelt és adott át szerződéses partnerének, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt.-nek. Ez a kilencvenes évek második felében évi tízmilliós nagyságrendű nyereséget hozott.


Az irányítás már fővárosi kézben van A jelek szerint ismét gazdát cserél az 1997-ben egy miskolci tanár által privatizált kesznyéteni vízerőmű. Az új gazda egy budapesti vállalkozó lesz. Az ügylethez még hiányzik az ÁPV Rt. hozzájárulása, amely elengedhetetlen, hiszen a magánosítási szerződés köti a jelenlegi erőmű-tulajdonost. Munkatársunktól-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek