BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Otthoni gyárait erősíti a VW

Jelentősen növelte a következő öt évre szóló beruházási tervének keretösszegét a Volkswagen AG, amely a hazai gyárak modernizálására koncentrál. A cég ismét jó évet zár, de eredményeihez az új költségcsökkentő platformstratégia is hozzájárul.

Csaknem 3 és fél milliárddal, 63,5 milliárd márkára emelte a 2001- től 2005-ig terjedő időszakra szóló ötéves beruházási előirányzatát a Volkswagen konszern, amelynek 2000--2004-es ötéves terve még csupán 60,1 milliárdról szólt. Az újonnan megállapított összeg 65 százalékát, 41 milliárd márkát gyártmányainak fejlesztésére fordítja a VW.
A konszern beruházási stratégiája nagy hangsúlyt helyez a hazai gyártási pozíció erősítésére, így a beruházási keretösszeg közel 60 százalékát a németországi gyártóüzemek modernizálására szánják.
Évi hatmilliárd márka megtakarítását reméli a Volkswagen attól a költségtakarékossági programtól, melynek keretében egész termelési rendszerét átalakítja. A hangsúlyt a minél nagyobb szériák gyártására helyezi a főrészegységekből, melyek a csoport több modelljéhez használhatók majd fel.
Az összesen 11 közös gyártórendszer kialakítása, valamint a gépkocsik jelenlegi alaplemezeinek átalakítása 2005-re fejeződne be -- írta a Reuters. Ettől fogva nem modellek szerint szerveződne a gyártás, hanem alaplemezek, úgynevezett platformok szerint, így egy-egy modell előállításánál mintegy ezer márka takarítható meg.
A minél több modellt kiszolgáló platformok kialakítására már más nagy autógyártók is irányt vettek: legutóbb a Renault jelentette be ilyen szándékát.
A VW az idén a tavalyinál 30 százalékkal nagyobb nyereséget vár, s az eddigi eredmények alapján ez már majdnem biztosra vehető. Tavaly a Volkswagen 1,65 milliárd márka profitot ért el az 1998-as 2,24 milliárd márka után, amely minden idők rekordja volt a cég számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.