A bejelentett, európai cégeket is érintő felvásárlási és összefonódási ügyletek értéke 888 milliárd dolláron állt ez év november 10-én a Thomson Financial Securities Data kimutatásai szerint, s az év végén valószínűleg jócskán alulmúlja majd az 1999-es év 1200 milliárd dolláros adatát.
Bár az időarányos számok csaknem megegyeznek, a novemberi adatok azonban döntőnek számíthatnak: az idén a hónap első tíz napjában 21 milliárd dolláros értékben jöttek létre üzletek, ezzel ellentétben az elmúlt év novembere minden idők legerősebb hónapjának bizonyult, akkor 297 milliárd dollárt tett ki az összeolvadások értéke Európában.
A távközlési szektorban tapasztalható a leglátványosabb visszaesés, a tavalyi 359 milliárd dollárnak mindössze felét teszi ki az idén eddig tető alá hozott megállapodások értéke. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a korábbi UMTS mobilszolgáltatói tendereken kifizetett horriblis koncessziós díjak elriasztják a potenciális érdeklődőket, másrészt szabályosan "kivéreztették" a mindeddig aktívan terjeszkedő telekomszolgáltatókat.
A szerényebb számokat a legtöbb elemző a tőzsdei árfolyamok nagyfokú volatilitásával magyarázza, amire jó példa lehet a Nasdaq elmúlt hónapokbeli teljesítménye. Az amerikai technológiai papírok árának alakulását jelző index szeptember elsejei 4234 pontos értéke november 13-ig 3000 alá csökkent, s azóta is csak néhány száz pontot emelkedett.
Szintén fontos tényező az amerikai választások kimenetelét övező bizonytalanság, a befektetők egyelőre kivárnak. Az európai fúziók esetében fékező hatású a versenyfelügyeleti kontroll közelmúltban tapasztalt szigorodása is, tavaly a november közepéig tartó időszakban 192 ügyletet mondtak vissza menet közben a résztvevők, az idén ez a szám eléri a 240-et. A szigor mellett az engedélyezési eljárás hosszabbra nyúló időtartama is óvatosságra inti a befektetőket.
A fentiek ellenére mégis újabb hullámra számítanak a lap által idézett befektetési bankárok és jogászok, az élénkülés akár már a jövő év első negyedében bekövetkezhet. Az euró gyengélkedése egy szempontból ugyanis egyértelműen az ipari konszolidáció folytatódásának kedvez, mivel az amerikai vállalatok idővel olyan európai cégek megszerzését is fontolóra vehetik, melyek eddig az áraik miatt nem lehettek felvásárlási célpontok.