A tulajdonrészek tervezett eladásának bejelentése a piac felmérésén túl annak is egy módja, hogy végre a kitermelés megkezdésére kényszerítsék a főrészvényest, a British Petroleumot (BP) -- írja az Izvesztyija a Rosszija Petroleum társaság körüli mozgások kapcsán.
Nemrég a Szidanko jelezte eladási szándékát, október végén pedig az Irkutszkenergo. Képviselője azt mondta a lapnak, hogy cége "elvesztette érdeklődését a terv iránt". Közben az irkutszki terület vezetősége is nyomást gyakorol a BP-re, rendszeresen megfenyegeti, hogy megvonja a társaságtól a kitermelési engedélyt. A BP mégis húzza-halasztja a termelés indítását, mert még nem tisztázódott, hogy ki mekkora részt vállal a költségekből. Maga a terv sem egyértelmű, mert bár a BP ígéri, hogy a kitermelt gázt a szibériai piac kapja, valójában azt Kínába szándékozik exportálni.
A lelőhely bizonyított készlete több mint 1,4 trillió köbméter gáz, amelynek felszínre hozatala 10 milliárd dollárba kerülne. Ennek a BP csak a harmadát fizetné, másik harmadát "valamilyen nagy orosz befektetőtől" várná, s kínai résztvevőket is bevonna a tervbe. A társaságban a BP-n és az Irkutszkenergón kívül jelenleg az irkutszki körzeti vagyonalap, az Angarszkaja Nyeftyehimicseszkaja Kompanyija, az EAGC Oil Ltd., a Heartway Ltd., a Szidanko, a KM Technologies (Overseas) Ltd. és a Tyumenyi Olajtársaság vesz részt.