A statisztikai adatok tanúsága szerint az év első kilenc hónapjában valamivel több mint 10 millió tonna motorbenzint, és több mint 13 millió tonna gázolajat értékesítettek itthon az üzemanyag-kereskedők. Az utóbbi három év számait alapul véve a motorbenzinek körében folyamatos forgalomcsökkenés, a gázolaj esetében folyamatos növekedés tapasztalható.
A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint a benzinforgalom idei csökkenésének nincs igazán magyarázata, hiszen noha tavasszal komoly áremelkedés következett be, azt azonban a Mol Rt. -- részben kormányzati ösztönzésre -- befagyasztotta, vagyis a hazai árak folyamatosan elmaradtak, s elmaradnak a világpiaci szinttől.
Az üzemanyag-kereskedők jövőre forgalombővüléssel számolnak a motorbenzinek körében is, miután egyelőre úgy tűnik, az üzemanyagok jövedéki adója nem emelkedik, legalábbis mindaddig nem, amíg az olaj világpiaci ára nem csökken 25 dollár alá. Ez pedig azt jelenti -- jegyezték meg szakértők --, hogy ha a jelenleginél olcsóbb lesz a nyersolaj, de ára megmarad a 25 dolláros szint fölött, akkor tovább mérséklődhetnek a benzinárak Magyarországon. Ugyanakkor az is valószínű, hogy a benzin-gázolaj hagyományosnak mondható áraránya nem áll vissza, sőt elképzelhető, hogy tartósan a dízel marad a drágább üzemanyag.
(Folytatás a 15. oldalon)
(Folytatás a 13. oldalról)
A magyarországi hajtóanyagpiacon vezető társaságok mindegyike tovább tervezi bővíteni meglévő kúthálózatát. A Mol Rt.-nek jelenleg 389 töltőállomása üzemel, amelyek révén 44 százalék körüli piaci részesedéssel bír. A magyar olajtársaságnál egyelőre üzleti titokként kezelik, hogy hány új benzinkutat terveznek 2001-ben építeni. A Shell Hungary Rt. 5-6 új töltőállomást kíván üzembe helyezni -- tudtuk meg Erényi Balázstól, a társaság kereskedelmi igazgatójától. A holland--angol olajtársaság, amely egyébként kis megszakítással 75 éve van jelen a magyar piacon, 125 kútjával 20 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak. A rangsorban a harmadik helyen az OMV áll, amely 114 kútja mellé további 3-4-et tervez építeni 2001-ben. A negyedik helyen álló, jelenleg 60 töltőállomást üzemeltető Aral is bővít, várhatóan 1-3 új benzinkút létesül az ország útjai mentén. A legjelentősebb beruházási terveket, úgy tűnik, a "jet" hálózatot üzemeltető Conoco fogalmazta meg. A következő években ugyanis, évi 15 millió dolláros ráfordítással, évente 10 új kutat készül építeni, a cél a nyolcszázalékos piaci részesedés megszerzése. A beruházások mellett nem zárkóznak el az esetlegesen eladósorba kerülő, már meglévő hálózatok felvásárlásától sem.