Az ingyenes internet -- követve a nyugati példákat -- minden jel szerint végigsöpör a magyar internetszolgáltatás piacán is. Az üzletágat alapvetően átrendezheti, hogy a decemberben elindult két magyarországi ingyenes szolgáltató egy hónap alatt máris mintegy 65 ezer előfizetőt toborzott.
A belga befektetők által életre hívott Freestart 40 ezer, az osztrák hátterű Kiwwi 25 ezer magyar modemes ügyfélnél tart. Ez jelentős arány a hazai modemes előfizetők összesen 220 ezerre becsült és a piacot vezető MatávNet 100 ezer fölé emelkedő táborához képest.
Az ingyenes internet-hozzáférés üzleti modellje szerint a szolgáltató az oldalain elhelyezett hirdetésekből finanszírozza a távközlési költségeket. A megoldás amerikai változatánál általában egy internetes portál működtetője és egy internetszolgáltató áll össze. Előbbi egy jól ismert márkanevet, utóbbi a távközlési kapcsolatot adja, majd a reklámbevételeken osztoznak. A freenet azonban sokkal inkább Európában jelent áttörést, ahol a telefonpercdíjak miatt az internetezés drágább. A kontinensen már az is forradalmi csökkentés, hogy az ingyenes szolgáltatókhoz csatlakozók "csak" a telefondíjat fizetik ki.
A díjtalan csatlakozás olyan népszerű, hogy a cégek kezdeti ügyfélnövekedése robbanásszerű. A forgalmat sokszor alig bírják technológiai fejlesztéssel követni, és ez minőségi problémákhoz vezet. Megkeresésünkre a két magyar társaság sem árulta el, mennyi behívóvonalat tart fenn.
A Freestart rendszere az indulás napján 25 ezer ügyfelet volt képes kiszolgálni, a bővítés azóta is folyamatos -- mondta Jolsvai Andrea értékesítési és marketingigazgató.
A Start Communications Kft. távközlési hátterét a PanTel Rt. biztosítja, a Kiwwi nem közölte partnere nevét, bécsi anyavállalatának szövetségesei között mindenesetre szerepel a Magyarországon jelen lévő GTS is. A 4 millió forintos alaptőkével létrehozott Kiwwi Kft. befektetései az első évben várhatóan meghaladják az egymilliárd forintot -- tudtuk meg Végvári Orsolya ügyvezető igazgatótól.
A Freestart portáljához csatlakozók regisztráción esnek át, így a társaság célzottan jelenítheti meg a hirdetéseket. A reklámokat saját gárdája köti le, a Kiwwi ezzel szemben külső céget bízott meg ezzel a feladattal.
Mindkét szolgáltató tervezi különféle elektronikus kereskedelmi és üzleti kommunikációs szolgáltatások nyújtását is, a reklám mellett ebből származik majd bevételük egy része. Ahogy azonban Jolsvai Andrea elmondta, egyelőre a piacépítés és a befektetés időszakánál tartanak.
Mivel egy ingyenes szolgáltató jelentős forgalmat hoz az előfizetők lakásához kapcsolatot adó telefoncégnek, ezért Nyugaton a megállapodások szerint részesülhet az internetezők fizette percdíjakból. Ez a bevétel jelentősen megkönnyíti a cégek finanszírozását. Magyarországon viszont ez a megoldás egyelőre nem létezik, a két társaság kérdésünkre megerősítette, hogy máris lobbizik a változtatásért. Ennek a lehetőségét egyébként korábban az Eurowebben érdekelt és a Freestart mögött is álló PanTel Rt. már korábban többször felvetette.
A freenet Nyugaton 1999-től lett sikertörténet, a brit Freeserve például az ügyfélszámot tekintve hónapok alatt lekörözte a piacot évek óta építgető nagyhalakat. Felfutása kísértetiesen hasonlít magyar társaiéhoz. A múlt év vége ugyanakkor már a hasonló társaságok pénzügyi gondjaitól volt hangos. A dot.com cégek iránti befektetői pesszimizmus és az egyre apadó reklámok nehéz helyzetbe hozták az ingyenes szolgáltatókat. Számos közülük kénytelen volt bezárni kapuit, vagy a brit Freeserve és Breathe.com mintájára könnyű felvásárlási célponttá vált.