A legnagyobb magyar beszerzési társulás, a mintegy 1500 bolttal működő CBA azon van, hogy minél több vevőt halásszon el a nagykereskedelmi cégektől. Létrehozta a Cél Üzletláncot, amelyhez eddig 600 kis alapterületű bolt csatlakozott, amelyek általában tőkeszegény családi vállalkozások tulajdonában vannak.
A tervek szerint kétezerre bővítik a hálózatot, amelynek boltjait a CBA 570 beszállítója látja el áruval, így a kereskedőknek nem kell a nagykereknél vásárolniuk. A kezdeményezést az indokolja, hogy mind a nyugat-európai, mind az elmúlt évtized magyarországi tapasztalatai azt mutatják, minél több kiskereskedő csatlakozik egy szövetséghez, annál versenyképesebb lehet egy beszerzési társulás.
A CBA a fentiek és a ma 48 tulajdonosának közel 1000 üzlete mellett az úgynevezett társtag boltokat látja el áruval. A társtag boltok tulajdonosai nem tagjai a CBA Kereskedelmi Kft.-nek, de meg kell felelniük a CBA-követelményeknek, és jogosultak a logó használatára.
Amint azt Baldauf László, a társaság elnöke elmondta, áprilisban nyújtják be pályázatukat, hogy a Széchenyi-terv nyújtotta lehetőséget kihasználva mintegy 2 milliárd forintos állami támogatáshoz jussanak az Alsónémediben tervezett 4 milliárdos beruházáshoz.
A cég három éve az Alfától vette XI. kerületi, 20 ezer négyzetméteres -- korszerűtlen -- központi raktárát. Az elmúlt évben azonban Alsónémediben vásárolt egy 40 hektáros területet, ahol 30 ezer négyzetméternyi raktár mellett 10 ezer négyzetméteren saját péküzem, zöldségfeldolgozó, savanyító, hidegkonyha és húsüzem építését tervezi.
A CBA beszerzését és értékesítését irányító 24 fős kft. vezetői az elmúlt év végéig a tulajdonosok voltak, akik nem kaptak fizetést. A megsokasodott feladatok miatt azonban komplett vezetőséget állítottak a cég élére. Az ügyvezető igazgató, Matus Károly a Coop üzletlánctól érkezett.
Az érdekszövetség 1992-ben alakult, mert a közértprivatizáció idején az egyedi vásárlókkal szemben 20 százalék árelőnyt élvezhettek, akik boltláncra pályáztak. A tíz gyakorlott budapesti élelmiszer-kereskedő által összehozott CBA-nak az induláskor hét boltja volt, ehhez vásároltak a közértprivatizáció során még tízet. Hamar bebizonyosodott, hogy az összefogás eredményes volt, így jött létre a Magyarországon egyedülállóan fejlődő hálózat.
Ha néhány éve a hitelezők úgy álltak volna mellettünk, ahogyan ma, akkor 2-3 hipermarketünk is lehetne -- mondta Baldauf László. A társulás legnagyobb egységei ugyanis: a 3 ezer négyzetméternél nagyobb és iparcikkeket is árusító három CBA Center az Üllői úton, Dunaharasztiban és Budakeszin.