A helyi beszélgetésekért a liberalizálás előtt az állami Telekom Austria (TA) még percenként négy schillinget számított fel. A TA-nál ez ma is még 80 groschenbe kerül, de a magánszolgáltatók átlagosan 50 groschent kérnek. Az Ausztrián belüli távhívások ára is az ötödére esett, a vezetékes hálózatról a mobiltelefonok hívása 50 százalékkal olcsóbb lett, és csak a mobilhálózatok közötti hívások díja maradt nagyjából változatlan.
Jelentősen megnőtt viszont a beszélgetések időtartama: csak tavaly -- az internethasználatot is beleértve -- 13 milliárd percről 17,5 milliárdra emelkedett a vezetékes hálózatokon és négymilliárd percről hatmilliárdra a mobilhálózatokon. Ez annyi, mint ha a kereken nyolcmillió osztrák közül mindenki évente átlagosan 2912 percet, azaz 48 és fél órát telefonálna.
Így a vezetékes hálózatok bevétele nagyjából változatlan maradt: 1997-ben 27,5 milliárd schillinget, tavaly 26,4 milliárdot tett ki. A mobilhálózatok forgalma viszont az akkori hétmilliárdról tavalyra 25 milliárd schillingre emelkedett.
A kínálat sokszínűsége a liberalizálással jelentősen megnőtt, míg az árak az európai középmezőnybe estek vissza, és ennek a haszna nem csupán a magánháztartásokban csapódik le, hanem jó hatással van Ausztriára mint gazdasági telephelyre is.
A főhatóság eddig 444 koncessziót adott ki nyilvános telefonszolgáltatásra. A Telekom Austria adatai szerint Ausztriában ma 70 szolgáltató működik a telefonpiacon, közülük azonban csak 20 aktív.