A Cogne Acciai Speciali Srl. pályázatában 4,3 milliárd forintot ígért a DAM Rt.-ért (ez jórészt a DAM működési hitele és a készlet ellenértéke), és kötelezettségek sorozatát -- egyebek között a különös munkaügyi jogutódlást az 1650 dolgozó esetében -- vállalta fel. A pályázatnyertes olaszokkal megindult tárgyalások nyomán április 4-én éjszaka írták alá a diósgyőri kohászat működő vagyonának megvételéről szóló szerződést -- tudtuk meg Marjasné Endrédi Zsuzsanna felszámolóbiztostól.
A Cogne Acciai Speciali Srl. -- amely a saválló acél gyártásában érdekelt, s a jelenlegi profil megtartása mellett ezt szeretné Diósgyőrben is meghonosítani -- luxemburgi leányvállalatán, az EG SA-n keresztül egy 20 millió forint jegyzett tőkéjű önálló társaságot hozott létre DAM Steel Speciális Acélgyártó Rt. néven. Az új társaság vezérigazgatója Monica Pirovano lesz.
A DAM Steel Rt. április 12-én veszi birtokába a vagyont. Annyit már tudni lehet az olaszok további terveiről, hogy az első két évben 5 milliárd, majd a következő ötben 3 milliárd forintnyi fejlesztést akarnak végrehajtani.
A felszámolóbiztos lapunknak elmondta, hogy a felszámolás bő egy esztendeje alatt 260 ezer tonna acélt -- ezen belül mintegy 220 ezer tonna készterméket -- gyártottak, és a forgalom meghaladta a 20 milliárd forintot.