Londoni székhellyel IDG Venture Europe (IDGVE) néven 100 millió doláros kockázati alapkezelőt hozott létre a bostoni székhelyű International Data Group (IDG), a világ legnagyobb informatikai kiadóvállalata. Az FT híradása szerint az IDGVE tőkéjét európai vállalkozásokba kívánják kihelyezni. Az ötletet az a befektetési piacon megfigyelhető új trend adta, mely szerint az amerikai kockázati tőke érdeklődése mindinkább elfordul a külföldi, elsősorban a tengerentúli piacoktól. Az IDGVE egyik alapítója, Ajay Chowdhury, aki korábban az időközben megszüntetett NBC Internet Europe szolgálatában állt, az FT kérdésére a vállalkozás piaci hátteréről szólva elmondta, a pillanat azért kedvez a befektetéseknek, mert számos technológiai céget most a korábbinál alacsonyabbra értékel a piac. Az IDGVE tőke mellett szolgáltatásokkal, például az IDG széles adatbázisának rendelkezésre bocsátásával, illetve a társaság kiadványaiban kedvezményesen kínált hirdetési lehetőségekkel is segíteni kívánja a partnert kereső vállalkozásokat. Az FT úgy értesült, hogy az alap esetenként legfeljebb nyolcmillió dollár erejéig technológiai és szolgáltatási ágazatokba kíván befektetni, és a lehetőségek felderítésében az anyavállalat kiadóinál foglalkoztatott újságírók értesüléseire is építeni szeretne. Aki ígéretes kihelyezési lehetőséget kutat fel -- a független szaksajtóban egyébként szokatlan módon -- 20 és 25 ezer dolláros üzletszerzői jutalékra, mi több, kisebb üzleterészkre is számíthat.
A Világgazdaság érdeklődésére Bíró István, az IDG magyar tagvállalatának (Magyarországi Lapkiadó Kft.) az ügyvezetője elmondta: a tekintélyes brit gazdasági lap értesülései pontosításra szorulnak, és tudomása szerint az IDG már meg is tette ennek érdekében a szükséges intézkedéseket. Tény, hogy az IDG keresi az új lehetőségeket kockázati, de egyben szakmai befektetőként is. Ugyanakkor természetesen súlyt helyez arra, hogy a kiadóban felhalmozódó piacismeretet a cég szakmai integritása és függetlensége megőrzése mellett kamatoztassa. Így -- ellentétben a Financial Times értesülésével -- Bíró szerint nem volt és nem lehet szó arról, hogy az IDG újságírói üzletszerzői feladatot vállaljanak, nekik továbbra is pártatlannak, az IDG-lapok informatikai híradásainak pedig tárgyilagosnak kell maradniuk. Ezért az IDGVE nem is egyes munkatársaktól, hanem a tagvállalatoktól várja a befektetési javaslatokat. A használható információt sem személyes, hanem társasági szinten honorálják. Az ügyvezető szerint a magyar informatikai ipar számára kimondottan előnyös az IDGVE létrejötte, a magyar kiadó már meg is kezdte befektetési javaslatainak kimunkálását.
Az IDG Magyarországi Lapkiadónál jelenleg 69-es dolgoznak, a lapok külsős munkatársaival együtt mintegy 140 fő áll munkakapcsolatban a céggel, amelynek tavalyi forgalma egymilliárd forint volt. Bíró tájékoztatása szerint az idén mintegy 4 százalékos növekedéssel számolnak. A bostoni anyavállalat tavalyi árbevétele 3,1 milliárd dollárt tett ki, nyereségének mértékét a társaság nem hozta nyilvánosságra. Annak ellenére, hogy természetesen az IDG-t sem hagyta érintetlenül a technológiai szektorban tapasztalható visszaesés és a hirdetési piac megtorpanása, a társaság vezetősége szerint az IDG "tavaly kiemelkedően nyereséges volt".