A CBA húsforgalma 30 százalékkal csökkent
Mélypontra zuhant a magyarországi sertéstartás. Az évente vágható állatok száma 12 millióról 4,5-5 millióra csökkent. Ennek jelentős része az exporttámogatásnak köszönhetően külföldön talál gazdára. Az elégtelen kínálat következtében megindultak az árak felfelé.
A Vágóállat és Hús Terméktanács felmérése szerint a sertéskaraj átlagára a 17. héten (vagyis április utolsó hetében) még 974 forint volt kilogrammonként, de a maximális ár már akkor meghaladta az 1100-at. Ugyanakkor az elmúlt heti átlagos karajár 1165 volt (1073 forintos minimális és 1229 forintos maximumár mellett). Hasonló "árgörbét" mutatott a comb és a lapocka, hiszen átlagáruk ugyanabban az időben 896-ról 1074 forintra, illetve 860-ról 1048 forintra nőtt a kiskereskedelemben.
Az áremelkedést mind a kereskedelem, mind a vendéglátás megérezte. Az érintettek közül többen elmondták, hogy a húsáremelés átmenetileg érezhetően visszavetette a forgalmat.
A mintegy 800 budapesti és vidéki üzletben hústerméket is árusító CBA Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Bleier László véleménye szerint a húsforgalom a kritikus pontjára érkezett, ezért végre szabályozottabbá kellene tenni. Úgy gondolja, hogy amikor belföldön húshiányról beszélnek, akkor nem volna szabad a kivitelt támogatni. Ugyanakkor szükséges lenne az árakat a reálkeresethez igazítani. Bleier szerint az elmúlt hónap alatt bekövetkezett 20-25 százalékos húsárdrágulás miatt a forgalom csaknem 30 százalékkal esett vissza a cég hálózatában. Eközben viszont 20-25 százalékkal nőtt a marhahús iránti kereslet.
Ha ilyen magasan maradnak az árak, a vendéglátói szolgáltatás élelmezési szakágának teljes árrését felemésztik -- mondta Gömöri Ferenc, a lajosmizsei Tanyacsárda Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalkozás -- a lovasprogramokhoz kapcsolódóan -- az utazási irodákkal fennálló szerződés keretében évente mintegy 60 ezer turistát lát vendégül. Ezek éttermi étkeztetését csaknem egy évre előre lekötik, ezért az árakkal még olyan rugalmasan sem tudnak alkalmazkodni, mint a kizárólag éttermi szolgáltatást nyújtók.
Ináncsy Miklós, a vezérigazgatója szerinte egyelőre nincs gond a tőkehúsforgalommal. Partnereik döntően az üzemi nagykonyhák, ahol a sertéshús-felhasználásban nem tapasztaltak visszaesést, legfeljebb azt, hogy sokan a comb helyett lapockát vesznek. A kiskereskedelemnél viszont megfigyelhető, hogy a drágább húsféleségekből kevesebbet rendelnek.
Remény Ervin, a Húscéh ügyvezető alelnöke a piaci helyzetet elemezve hozzátette: a magasnak tartott belföldi árnak a kereslet csökkenése hamarosan határt szab. Ám azt is tudomásul kell venni, hogy ha megvonják nálunk az exporttámogatást, a folyamatokat kiszámíthatatlanabbá teszik, a sertésszám tovább apad és jövőre még drámaibb helyzet állhat elő az árkérdésben is. Hozzátette, hogy a jelenlegi hazai húspiaci árak csupán arra a szintre emelkedtek, amire már korábban kellett volna.


