Mélypontra zuhant a magyarországi sertéstartás. Az évente vágható állatok száma 12 millióról 4,5-5 millióra csökkent. Ennek jelentős része az exporttámogatásnak köszönhetően külföldön talál gazdára. Az elégtelen kínálat következtében megindultak az árak felfelé.
A Vágóállat és Hús Terméktanács felmérése szerint a sertéskaraj átlagára a 17. héten (vagyis április utolsó hetében) még 974 forint volt kilogrammonként, de a maximális ár már akkor meghaladta az 1100-at. Ugyanakkor az elmúlt heti átlagos karajár 1165 volt (1073 forintos minimális és 1229 forintos maximumár mellett). Hasonló "árgörbét" mutatott a comb és a lapocka, hiszen átlagáruk ugyanabban az időben 896-ról 1074 forintra, illetve 860-ról 1048 forintra nőtt a kiskereskedelemben.
Az áremelkedést mind a kereskedelem, mind a vendéglátás megérezte. Az érintettek közül többen elmondták, hogy a húsáremelés átmenetileg érezhetően visszavetette a forgalmat.
A mintegy 800 budapesti és vidéki üzletben hústerméket is árusító CBA Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Bleier László véleménye szerint a húsforgalom a kritikus pontjára érkezett, ezért végre szabályozottabbá kellene tenni. Úgy gondolja, hogy amikor belföldön húshiányról beszélnek, akkor nem volna szabad a kivitelt támogatni. Ugyanakkor szükséges lenne az árakat a reálkeresethez igazítani. Bleier szerint az elmúlt hónap alatt bekövetkezett 20-25 százalékos húsárdrágulás miatt a forgalom csaknem 30 százalékkal esett vissza a cég hálózatában. Eközben viszont 20-25 százalékkal nőtt a marhahús iránti kereslet.
Ha ilyen magasan maradnak az árak, a vendéglátói szolgáltatás élelmezési szakágának teljes árrését felemésztik -- mondta Gömöri Ferenc, a lajosmizsei Tanyacsárda Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalkozás -- a lovasprogramokhoz kapcsolódóan -- az utazási irodákkal fennálló szerződés keretében évente mintegy 60 ezer turistát lát vendégül. Ezek éttermi étkeztetését csaknem egy évre előre lekötik, ezért az árakkal még olyan rugalmasan sem tudnak alkalmazkodni, mint a kizárólag éttermi szolgáltatást nyújtók.
Ináncsy Miklós, a vezérigazgatója szerinte egyelőre nincs gond a tőkehúsforgalommal. Partnereik döntően az üzemi nagykonyhák, ahol a sertéshús-felhasználásban nem tapasztaltak visszaesést, legfeljebb azt, hogy sokan a comb helyett lapockát vesznek. A kiskereskedelemnél viszont megfigyelhető, hogy a drágább húsféleségekből kevesebbet rendelnek.
Remény Ervin, a Húscéh ügyvezető alelnöke a piaci helyzetet elemezve hozzátette: a magasnak tartott belföldi árnak a kereslet csökkenése hamarosan határt szab. Ám azt is tudomásul kell venni, hogy ha megvonják nálunk az exporttámogatást, a folyamatokat kiszámíthatatlanabbá teszik, a sertésszám tovább apad és jövőre még drámaibb helyzet állhat elő az árkérdésben is. Hozzátette, hogy a jelenlegi hazai húspiaci árak csupán arra a szintre emelkedtek, amire már korábban kellett volna.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.