A svájci központtal működő World Wide Fund for Nature (WWF) nemrégiben közzétett jelentése az egyszerre pénz- és környezetkímélő vízfogyasztásra hívja fel a figyelmet. Ebben hivatkoznak az ENSZ Agrár- és Élelmezésügyi szervezetének (FAO) vizsgálataira, e szerint a palackozott formában -- a vezetékes vízhez képest akár ezerszeres áron -- kínált vizek semmivel sem bizonyulnak biztonságosabbnak vagy egészségesebbnek.
A palackozott vizek mintegy 22 milliárdos dolláros éves forgalmat érnek el világviszonylatban. Ehhez képest a víz előállítási költsége elenyésző, az árnövekedést pedig csak a látványos csomagolás és az aktív reklám segítségével érik el a forgalmazók. A WWF tanulmánya hozzáteszi: Az Egyesült Államokban és Európában valójában sokkal szigorúbb egészségügyi előírások vonatkoznak a csapvízre, mint a palackozott vizekre. A Reuters által megkérdezett legtöbb palackozott vizet gyártó vállalat, a Nestlé vezetői nem kívánták kommentálni a jelentést.
A WWF felmérése azonban arra is fölhívja a figyelmet, hogy a vízműveknek a fogyasztók megnyerése érdekében jobban oda kellene figyelnie a kibocsátott víz ízére, ugyanis a legtöbb fogyasztó ezt jelölte meg a palackozott víz választásának fő okaként.
Homonnay Andrásné, a Fővárosi Vízművek illetékese lapunk kérdésére elmondta, hogy a víz legfőbb ízelemét alkotó klór mennyisége tulajdonképpen az "országos ízléstől" függ. így Magyarországon a literenkénti 0,2 milligramm a lakosság által elfogadott mérték, de Amerikában például az itt már túlklórozottnak tűnő csapvizet isszák meg a legszívesebben, ugyanis ennek van számukra teljesen biztonságosan tiszta érzete.
A WWF Friss víz című figyelemfelkeltő kampányba kezd Európában, a kiindulási pont várhatóan Svájc lesz. A kampányban a környezeti hatásokat akarják hangsúlyozni. Számításaik szerint évente 1,5 millió tonna műanyagot használnak föl a vízpalackozáshoz, ami nemcsak az előállítás, hanem a hulladékhasznosítás fázisában is komoly környezeti terhet jelent. Továbbá az évente előállított mintegy 90 milliárd liternyi víz negyedét exportálják, ami a szállítás révén jelentős szennyezőanyag-kibocsátáshoz, ezáltal az üvegházhatás erősödéséhez járul hozzá.
Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvízszövetség és Terméktanács titkára alapvető különbséget lát az ásványvíznek minősülő és a nem megfelelő tartalma miatt csak asztalinak nevezett vizek között. A magyar szabályozás literenkénti legalább 1000 milligramm ásványi anyag megléte esetén engedi az ásványvíz megnevezés használatát. Az Európai Unió előírásai lazábban fogalmaznak, és minden ún. táplálkozásfiziológiai hatású viznek megengedik ezt a megnevezést. A mintegy huszonöt ásványi anyag (főleg kalcium és magnézium) mellett a mikrobiológiai tisztaság küszöbértékei azonban már az unióban is igen szigorúak. Az ásványvizekben nincsenek adalékok, és összetételük is változatlan, ami a csomagoláson fel is van tüntetve. Az ásványvizzé minősítés kritériuma továbbá, hogy nem tartalmazhat olyan anyagot, amelynek túladagolása káros lehet. A Magyar Ásványvízszövetség és Terméktanács titkára elmondta, hogy a WWF felhívásáról az európai ásványvízgyártókat tömörítő Unesem-Gisemes egyesüléstől nem kaptak tájékoztatást, így a kampány szerintük semmiféle kereslet-visszaesést nem okoz.
A WWF szerint a legtöbb fejlődő országban más a helyzet. A lakosoknak itt is tudniuk kell, hogy a palackozott víz választásával gyakorlatilag a kormányra nehezedő nyomást csökkentik csak, így az egyre kevésbé érdekelt a megfelelő vezetékes ivóvízellátás kialakításában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.