Az állami tulajdonban álló Electricité de France (EdF) európai terjeszkedése már tart egy ideje, az olasz Montedisonban lévő részesedésének 20 százalék fölé emelésével azonban végképp magára haragította nemcsak a versenytársakat, de több uniós ország kormányát is.
Legújabban a francia állami cég akvizícióit kezdettől rosszallóan figyelő Németország készül kemény válaszlépésre. Werner Müller gazdasági miniszter bejelentette: korlátozni kívánják az áramimportot minden olyan országból, amely nem szabadította fel az árampiacot. A Bloomberg beszámolója szerint a Franciaországban 100 százalékos piaci részesedéssel bíró EdF terjeszkedése az olasz és a spanyol piacon komoly aggodalomra adhat okot, s a német kormány elszánt, hogy megvédje a német energetikai cégeket az inkorrekt versenytársaktól.
Korábban a spanyol és az olasz kormány is hasonló intézkedéseket tett, hogy gátolja az állami támogatást élvező külföldi befektetők jogtalan előnyszerzését.
A Bloomberg emlékeztet rá, hogy az EdF-nek 34 százalékos tulajdonrésze van a Energie Baden-Württemberg AG-ban, a harmadik legjelentősebb német áramszolgáltató társaságban. Ennek megszerzését Brüsszel csak azzal a feltétellel engedélyezte a franciáknak, ha eladnak 6000 megawattnyi áramtermelő kapacitást.
A kontinensen egyébként Franciaország a legjelentősebb áramexportőr. A termelés mintegy 15 százalékát értékesíti külföldön, s ennek ötöde Németországba kerül.