A tipikus brit nagyvállalati vezérigazgató vagy elnök tavaly 539 ezer fontot vitt haza alapfizetésként, a különböző juttatásokkal együtt keresete összesen 781 ezer fontot tett ki. A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint az elmúlt tíz évben nem volt példa hasonlóan nagyarányú illetménynövekedésre. A londoni tőzsdén is jegyzett, mértékadónak tekintett száz vállalat elnöki fizetéseinek átlaga első ízben lépte át a félmillió, az összesített keresetek átlaga pedig a 750 ezer fontos határt.
Az egy év alatt elért 14,9 százalékos emelkedés jóval nagyobb, mint az elmúlt kilenc esztendő bármelyikének adata, az egy évvel korábbi növekedés mindössze 8,4 százalékos volt. A felmérés eddigi történetében alig volt példa arra, hogy az emelkedés mértéke a 10 százalékot meghaladta.
A tavalyi év elemzésekor számos egyedi jelenséget tapasztaltak -- mondja David Atkins szerkesztő. A dotcomláz múltával a felmérésben részt vevő tavalyi vezető száz vállalatból ma már csak nyolcvan maradt. Számos internetes vállalkozás mára kiégett, tavaly viszont még jellemző volt az általuk alkalmazott juttatási rendszer, ami viszonylag alacsony alapfizetés mellett ambiciózusabb részvényopciós megoldásokat takart.