Körülbelül 1100 esetben feltételezhető, hogy a páciensek panaszai összefüggésbe hozhatók a Bayer gyógyszergyár Lipobay nevű, koleszterincsökkentő szerének szedésével -- közölte a szövetségi gyógyszer- és gyógyszertermék-intézet (BfArM), adatait a Bayer is megerősítette.
Mindazonáltal számos szakértő osztja azt a felfogást, hogy a leverkuseni konszern a kártérítési igényeket száraz bőrrel megúszhatja. Az ezek teljes összegére vonatkozó becslések azonban messze eltérnek egymástól. A Deutsche Bank elemzői például amerikai ügyvédek számításaira utalva két-három milliárd dollár összegű kártérítésből indulnak ki. Ennek persze jelentős része a Bayer terjesztési partnerére, a Glaxóra jutna. Ám a Lehman Brothers amerikai befektetési bank egy friss tanulmányában a lehetséges terhelések összegét kevesebb mint 200 millió dollárra teszi.
Németországban a gyógyszer 1997 végén történt piacra dobása óta 91 olyan esetet regisztráltak, amelynél az izomsorvadás összefüggésbe hozható a cerivastatinnal, a Lipobay hatóanyagával. Az érintett páciensek közül ebben többen meghaltak. Ennek ellenére a BfArM e halálesetek közül csak háromnál tartja lehetségesnek az összefüggést a Lipobay szedésével. A Bayer augusztus elején kivonta a gyógyszert a forgalomból.