Idegenforgalmi szálláshelyei magasnak számító, 72 százalékos kihasználtságát már rövid távon legalább 75 százalékosra kívánja növelni Monaco, a Riviéra miniállama. Az eddig főként a luxuskiszolgálást kereső látogatók mellett új létesítményekkel a középosztálybeli turistákat és az üzleti szférát szeretnék egy vendégéjszakánál hosszabb maradásra bírni.
A két négyzetkilométernél is kisebb ország legnagyobb idegenforgalmi cége, a világhírű kaszinót is üzemeltető, 69 százalékban állami tulajdonban lévő Société des Bains de Mer (SBM) már meg is tette az első lépéseket. A kormány által rendelkezésre bocsátott forrásból közvetlenül a tenger partján épült meg a 35 ezer négyzetméter alapterületű üvegpiramis, a Grimaldi Fórum. Közvetlen közelében, a Lavrotto-öbölben, parkos környezetben pedig 2003-ban megnyíló szállodakomplexumot épít az SBM 129 millió dolláros ráfordítással, 2010-ig pedig további két, egyenként 100 szobás hotel létesítését vették tervbe.
Ezek férőhelyeit az év nyári hónapjaiban az utazási idodák, a téli időszakban pedig a konferenciaszervezők felé ajánlják ki. A kis országba látogató turisták sokasága nem tudja megfizetni a patinás szállók árát, ezért a szomszédos Franciaországból, illetve Olaszországból napközben "ugrik" át.