A hat legnagyobb amerikai személyiszámítógép-gyártó képviselője a múlt pénteken átvette Bill Gatestől a Windows operációs rendszer legújabb változatát, helikopterre ült és a kóddal saját cége központjába sietett. A gyártók elkezdték a végső formába öntött Windows XP különböző teszteléseit annak érdekében, hogy a tervezett határidőtől, szeptember 17-től már rendelni lehessen az új szoftverrel felszerelt gépeket.
A Microsoft versenyt futott az idővel, és egyelőre nyerésre áll. Kulcsfontosságú volt, hogy a mérföldkőnek tekintett XP fejlesztése a lehető leggyorsabban, határidőre befejeződjön, mert a versenytársak, a fogyasztóvédelmi csoportok és a politikai ellenlábasok is egyre hangosabban kezdtek változtatásokat követelni a szoftverben.
A tét nagy, és nem csak a Microsoft üzletmenete szempontjából. A redmondi szoftveróriás -- becslések szerint -- legkevesebb egymilliárd dollárt fordított az XP fejlesztésére, melyet a hamarosan kezdődő szintén egymilliárdos bevezető reklámkampánnyal fejel meg. Az XP a cég jövőjét alapjaiban befolyásolhatja, hiszen az előzetes tesztverziókból látszik: a Microsoft nem csökkentette, hanem fokozta különböző saját programjainak egybeolvasztását, vagyis azt a módszert, mely miatt végső soron a trösztvádas pert ellene megindították. Az új Windowst viszont ebben a formában sikerült még azelőtt piacra dobni, hogy a sokadik fellebbezésnél tartó perben végső döntés született volna. Az XP-ben is alkalmazott megoldásokon ezért nem sikerült változtatásokat kicsikarni az utolsó hetekben az egyre erősödő ilyen irányú nyomás ellenére sem.
Az előzetes tesztek eredményei ugyanakkor azt mutatják, hogy az eddigi legjobb Windows került ki a fejlesztők keze alól. Az XP a hírek szerint megbízhatóbb, gyorsabb és könnyebben kezelhető, mint elődei. A monopolhelyzettel való visszaélés gyanúja mellett nagyobb vitát csak az aktiválásnak nevezett új eljárás bevezetése robbantott ki. A Microsoft azzal küzd az illegális másolás ellen, hogy az XP a telepítésekor bekéri az adott hardver jellemzőiből alkotott egyedi azonosítókódot, így minden egyes Windowst egyetlen számítógéphez köt. A fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakoznak az általuk beavatkozásnak minősített eljárás ellen.
Az operációs rendszer minden eddiginél jobban kötődik az internethez, ami része a Microsoft korábban bejelentett .NET elnevezésű üzletpolitikájának. Miután a társaság növekedési lehetőségei a stagnáló, sőt visszaeséssel küzdő PC-piacon és hagyományos szoftveriparban beszűkültek, az internetes megoldásokban és az elektronikus kereskedelemben próbál kitörési pontokat találni.
A Windows XP otthoni felhasználásra szánt változatának ára -- frissítés esetén -- 99, új verziónál 199 dollár körüli fogyasztói áron várható. A profi csomag 199 és 299 dollárért lesz beszerezhető a boltokban, a forgalmazást -- a tervek szerint -- október 25-én kezdik meg.