Megállapodás születhet a Roche és a brazil kormány között a tegnapra végsőkig kiélesedett vitában, ami a svájci cég AIDS-ellenes gyógyszerének ára miatt robbant ki. A dél-amerikai ország egészségügyi minisztere kijelentette, hogy a Roche Viraceptre bejegyzett szabadalmát megszegi és átmeneti engedéllyel Brazíliában gyártatni kezdi a szert, ha a gyógyszergyártó nem csökkenti az ajánlott árat.
A Roche most az Egyesült Államokban érvényes ár kevesebb mint felét ajánlotta fel, és 2002-től még ezt is hajlandó csökkenteni. A társaság a Viracept szirupot ráadásul ingyen fogja adni az AIDS-es brazil gyerekeknek.
A vita a nemrég Dél-Afrikában kirobbant ügyhöz hasonló. Ott a nagy gyógyszergyárak végül elálltak a pertől, mert a közvélekedés szerint nyereségvágyukat előrébb helyezték az emberi életeknél. Elemzők szerint a Roche számára a mostani ügy inkább pr-, mintsem gazdasági jelentőséggel bír.
A brazil törvények szerint a szabadalom megszegésére lehetőség van, ha az ország veszélyben van. A szabályozást az Egyesült Államok a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) többször is támadta. Dél-Amerikán belül Brazíliában regisztrálták eddig a legtöbb, összesen 203 ezer AIDS-beteget. A kormány támogatásának köszönhetően közülük mintegy 100 ezren már térítésmentesen kapnak különböző gyógyszerkészítményeket.