Az egyesült államokbeli mellett a törökbálinti lesz a svédországi központú AstraZeneca gyógyszeripari vállalat második legnagyobb kutatóközpontja, ahol a kelet-közép-európai országok klinikai vizsgálatait fogják össze. A régión belül a legtöbb klinikai vizsgálat Magyarországon folyik, ami a szakemberek megbízhatóságának és a törvényi szabályozottságnak a következménye -- mondta lapunknak Eric Terhaerdt, a kutatóközpont igazgatója az ünnepélyes alapkőletételen. A mintegy egymilliárd forintos ráfordítással épülő központban ötven, többségében diplomás munkatárs dolgozik majd, és több száz orvost vonnak be a nemzetközi klinikai kutatásokba.
Kérdésünkre, hogy milyen jövőt lát az innovatív gyógyszercég az elsősorban generikus (már lejárt szabadalmi védettségű) orvosságokat előnyben részesítő kormányprogram ismeretében, Urban Widen a cég magyarországi vállalatának igazgatója azt válaszolta: a magyar lakosság rövid életkilátásainak meghosszabbítása érdekében szükség van a korszerű gyógyszerekre és terápiás módszerekre is.
Az AstraZeneca hét év alatt 386 millióról 9,5 milliárdra növelte magyarországi gyógyszerforgalmát, ezzel 4,4 százalékos a piaci részesedése. Majorosi Emese kommunikációs igazgatótól megtudtuk, hogy az AstraZeneca jelenleg 600 orvos és 250 asszisztens közreműködésével 30 klinikai vizsgálatot végez 250 hazai egészségügyi intézményben. Hét gyógyszerterápiás területen 29-féle, kizárólag vényköteles terméket forgalmaz, s továbbra is az innovatív gyógyszerkutatásban kíván élenjárni.