Az elmúlt hét üzleti világának kétségtelenül egyik legnagyobb vesztese a Bayer konszern. A német vállalatcsoport néhány nap alatt belerokkant abba, hogy eddig slágertermékének számító koleszterincsökkentő gyógyszere "fekete angyalnak" bizonyult jó néhány beteg esetében a világ több országában is. Baycol néven forgalmazott készítményétől Amerikában 31-en, más országokban pedig kilencen haltak meg. Bár a társaság azonnal felfüggesztette az amúgy igen sikeres termékének kereskedelmét, sőt, a világpiaci nehézségek miatt gyárak bezárását és több ezer fős létszámleépítést is bejelentett, a tőzsde nem nyugodott meg, és néhány nap alatt 7 milliárd euró veszteséggel háromnegyedére olvadt a cég értéke.
Az első hírek szerint a 40 halálesetet az okozta, hogy a Baycol, illetve Lipobay néven forgalomba kerülő, sztatin hatóanyagú készítményt a használati utasításban foglaltak ellenére gemfibroziltartalmú, ugyancsak koleszterinszint-csökkentő gyógyszerrel együtt szedték. (A leverkuseni vállalat vitatott terméke Magyarországon nem került forgalomba -- jelentette ki a Bayer Hungária lapunkhoz eljuttatott közleménye.)
Az esemény nyomán a piac többi szereplője is nehézségek elé néz, ugyanis az Európai Unió meg fogja vizsgálni az összes, hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, az ezzel kapcsolatos többletköltségek legérzékenyebben a koleszteringyógyszerét éppen most bevezetni készülő Astra Zenecát érintik. A GlaxoSmithKline, mint a Baycol amerikai forgalmazási partnere, szintén veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a tőzsdén.
A tavaly 30 milliárd eurós bevételt elérő Bayer papírjai a hír nyomán 18, másnap pedig újabb 6 százalékot veszítettek értékükből. A koleszterinszint-csökkentő szerek piaca ugyan dinamikusan bővül, és a Bayer-készítmény is 80 százalék feletti bevételnövekedést ért el tavaly, a piac általában gyengélkedik. Ezzel -- no és egy másik, Kogenate nevű gyógyszer visszavonásával -- indokolta a vállalatvezetés, hogy a korábban kitűzött 3,7 milliárd euró összegű, 20 százalékos árbevétel-arányos nyereség nem lesz tartható. Jelenlegi terveikben a gyógyászati, mezőgazdasági, műanyagipari és vegyi részlegek együttes nyereségét 3 milliárd euró körül valószínűsítik. Ezt hivatott elősegíteni az elmúlt héten bejelentett tizenöt üzembezárás és az összesen több mint négyezer főt érintő létszámleépítés, ami 2005-ig évente másfél milliárd euró megtakarítást vonna maga után.
Amerikában már több mint kétszázan jelezték, hogy kártérítési pert indítanak a német társaság ellen, az elnök, Manfred Schneider azonban teljesen indokolatlannak találja ezt a lépést. Kétségtelen viszont, hogy a Bayer név veszített fényéből a tengerentúlon, ami a tevékenységi körök külön cégekre bontását, illetve eladását célzó véleményeket erősíti. Az élet azonban egyik egységnél sem állt meg: a mezőgazdasági részleg az amerikai Aventis vállalat felvásárlását fontolgatja, a Bayer-gyógyszerészek pedig egy Viagra-vetélytárssal és két rákellenes készítménnyel szándékoznak előrukkolni jövőre.