A hét végén nyílt IFA szakkiállítás és vásár alkalmából elkezdődött a mozgóképet digitális formában rögzíteni is képes DVD készülékek kereskedelmi forgalmazása. A technológiát már évekkel ezelőtt bemutatták, szakértők szerint azonban megjelenése a boltokban forradalmasíthatja a szórakoztatóipar egészét. A Philipstől származó információink szerint ezen termékek gyártása a jövőben Magyarországra kerülhet.
A kétévente megrendezett IFA ezúttal rekordszámú, összesen 915 kiállítót vonzott. Megjelent Berlinben 128 kínai, illetve hongkongi cég is abban reménykedve, hogy a látványos esemény kedvező üzleti hatásai ellensúlyozni fogják a szektor globális méretű megtorpanását.
A technológiai újdonságok között mutatják be például a legfrissebb digitális tévémodelleket, az állandó internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefonokat, a minden eddiginél kisebb digitális videokamerákat, fényképezőgépeket, a habkönnyű laptop számítógépeket vagy az óriás tévéképernyőket. Elkezdődhet a különböző berendezések közötti, vezeték nélküli összeköttetést biztosító Bluetooth nevű technológia áttörése is. A szektor színesedését jól jelzi, hogy a korábbi évekkel ellentétben nem a fekete dobozok sokasága, hanem az ezüst- és mentolzöld színű berendezések adják meg az alaphangot -- jelenti a Reuters.
Az európai szórakoztatóelektronikai piac egynegyedét képviselő Németországban a szakértők fordulatot várnak az IFA-tól. A szektor összesített bevétele öt százalékkal esett az év első felében, elemzők mégis pozitív végeredményt várnak az év egészét tekintve. Segíthet ebben, hogy a földi digitális műsorszórás Európa nagy részén várhatóan még az idén megindul, és az új technológiák sora a régi készülékek cseréjére ösztönöz. Az IFA -- a tapasztalatok szerint -- az év egyik legfontosabb értékesítési csatornája a nagy áruházláncoknak, becslések szerint 9 nap alatt 3-4 milliárd márkát költenek el a látogatók.
Az eseménytől a mobiltelefon-gyártók is növekvő keresletet várnak. Az év első hat hónapját katasztrofális eredménnyel záró cégek olyan internetes és Bluetooth készülékekkel jelentek meg, melyeket már nem elsősorban a telefonálás, hanem szórakoztatóelektronikai tudásuk miatt érdemes bekapcsolni.