Az ingatlanberuházók többsége az idei első negyedévben úgy vélte, hogy a telekárak emelkednek a legnagyobb mértékben, ezt követte az építőanyagok, majd az építés-szerelés árainak növekedése. A második negyedévben azonban a sorrend módosult, a piac a legjobban az építőanyag, majd az építési, szerelési tevékenység drágulására számít -- ismertette a most készült felmérés eredményét Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója tegnapi sajtótájékoztatón.
A felmérés során 50 ingatlanforgalmazó, 50 ingatlanberuházó céget, továbbá 250 önkormányzatot, ezer lakost és 400 különböző kis- és középvállalkozót kérdeztek meg -- közölte érdeklődésünkre Belyó Pál.
A megkérdezettek szerint az ingatlanok átlagosan 14-17 százalékkal, a telkek 15-20 százalékkal drágulnak az idén. Az új lakások árai az ország nagyobb városaiban kezdenek fölzárkózni a főváros agglomerációjában szokásosakhoz, míg ez utóbbiak a budapesti négyzetméterárakhoz közelítenek.
Budapesten jelenleg még van fizetőképes kereslet a családi házakra. A külterületi házak négyzetméterára átlagosan 220-280 ezer forint, míg Budán (II., III., XI., XII. kerületben) 4-500 ezer forintot is kérnek négyzetméterenként.
A cégek körülbelül egynegyede számít a bérleti díj emelkedésére, fele nem valószínűsíti a díjak emelkedését, a többiek kismértékű bérletidíj-csökkenésre számítanak.
Az ingatlanberuházók szerint az irodaépületek kihasználtsága a fővárosban és a megyeszékhelyeken volt a legnagyobb, de még ebben a körben is 50 százalék körüli érték a jellemző. Ezzel szemben a lapunk által megkérdezett Healey & Baker Nemzetközi Ingatlan Tanácsadó Kft. szerint a fővárosi A kategóriás irodáknak a 21,8 százaléka üres. A belvárosban ez a szám 28,6 százalék. A Healey & Baker szerint az irodák bérleti díjánál stagnálás, illetve árcsökkenés várható.
A beruházók szerint a logisztikai építmények, raktárak kihasználtsága ugyancsak a fővárosban és a megyeszékhelyeken volt a legnagyobb, mintegy 45-55 százalékos kihasználtsággal.
Az ingatlanforgalmazók szerint a jövőben a társas- és a családi házak építésére alkalmas telkek lesznek a legkelendőbbek, míg a szállodák és irodaházak építési telkeinek kereslete mérséklődni fog.