A világ harmadik legnagyobb nem felejtő ("flash") memóriacsip-előállítója és Japán második számú személyi számítógépgyártója az általa globálisan foglalkoztatott munkaerő mintegy 10 százalékát bocsátja el a jövő márciusban kezdődő pénzügyi évben: 5000-et Japánban és 11 400-at külföldön. Utóbbiból Európára mintegy 900 munkahely megszüntetése jut, részben a néhány éve felvásárolt brit ICL cégnél -- értesült a Reuters.
Akikusza Naojuki, a Fujitsu elnöke szerint a vállalat a jövőben a számítógépes programokra és a szolgáltatásra koncentrál. Az átszervezés keretében megszüntetik a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön lévő gyárakban a merevlemezgyártást, viszont az amerikai Oregonban működő, "flash" memóriát előállító gyárat közös vállalkozásba viszik a kaliforniai Advanced Micro Devices Inc.-cel; cél a belföldi gyártás és fejlesztés előmozdítása -- mondták a vállalat vezetői.
A reformterv értelmében a szolgáltatói és szoftverszekciónak kell megtermelnie a 2003--2004-es pénzügyi évre tervezett jövedelem -- 6100 milliárd jen -- 40 százalékát; ekkor a működési nyereségnek 400 milliárd jennek (3,3 milliárd dollár) kell lennie, szemben az idei 80 milliárdos előrejelzéssel. Júliusban a Fujitsu súlyos veszteségeket jelentett be az április--júniusi negyedévre, s azt is kilátásba helyezte, hogy a jövő márciusban záruló pénzügyi évben 220 milliárd jen lesz a konszolidált nettó veszteség.