Az USA hatodik legnagyobb légitársaságának vezetése úgy látja, hogy globális szövetség helyett saját lábán kell megállnia. A US Airways vezetése új üzleti tervet készített, melyre azért volt szükség, mert egyetlen potenciális partner megjelenése sem várható. Az igazságügyminisztérium a múlt hónapban megvétózta az UAL Corp. felvásárlási szándékát, álláspontja szerint ugyanis a fúzió csökkentette volna a versenyt és növelte volna a jegyárakat.
Szakértők megfelelőnek tartják a mostani tervet, de hosszú távú sikerét már megkérdőjelezik. A pilóták máris ellenségesnek minősítették a vezetés lépését. Ennek oka, hogy a terv jelentős költségcsökkentéssel számol, amelynek része a keresetek megnyirbálása is. Szakértők szerint a társaság a szakszervezetek erős pozíciója miatt két-három éven belül nem is álmodhat a bérek visszafogásáról, mert az érvényben lévő szerződések újratárgyalásától az érdek-képviseleti szervezetek mereven elzárkóznak.
A cég így most egyelőre az azonnali lépésektől várható évi 432 millió dollárros megtakarítással számolhat. Ezt az összeget nagyrészt a kisebb repülőgépek használatával érhetik el. A pilóták kezdetben hajlandónak mutatkoztak ilyen értelmű tárgyalásokat kezdeni, tegnap viszont ezt is elutasították. Várhatóan legalább két-három évvel halasztja el a légitársaság a tervezett új Airbus beszerzéseit, és kivon a forgalomból néhány régebben vásárolt típust is.