A személyi számítógépek világpiacát vezető Dell egy év alatt mintegy 700 millió dollárt, a Hewlett-Packard közel 900 millió dollárt vesztett adózott nyereségéből. A piaci árháborút kirobbantó Dell az idei második negyedévben 101 millió dolláros veszteséget könyvelt el az előző év hasonló időszakának nettó 603 millió dolláros nyereségével szemben. Ugyanezen időszak alatt a szélesebb termékskálával rendelkező, más piaci szegmensekben is erős Hewlett-Packard (HP) 1,05 milliárdos nyeresége 111 millióra esett vissza. Az egyre kisebb kereslet közepette a gyártók jelentős árcsökkentéssel kívánnak piaci részesedést növelni, amire az is utal, hogy a Dell esetében a 7,61 milliárd dolláros bevétel gyakorlatilag stagnálást jelez, a HP forgalma pedig -- 14 százalékkal -- 10,1 milliárd dollárra csökkent.
A Dell sikeresnek ítéli a disztribútorokat gyakorlatilag kihagyó közvetlen értékesítés, a rendkívül csekély, mindössze 4 napra elegendő raktárkészlet és a jelentős árcsökkentés kombinálásával jellemzett stratégiáját, hiszen eredménye a világpiaci elsőség megszerzése és az előny kismértékű növelése lett. Michael Dell alapító elnök hangsúlyozta, hogy az eredményt a piaci kereslet általános visszaesése mellett érte el a társaság. A modellt a befektetők is jónak tartják, amit a Dell-részvények árfolyamának idei 40 százalékos emelkedése mutat.
A PC-k mellett -- például -- a nyomtatók világpiacán is meghatározó HP már előre figyelmeztette a tőkepiacokat nettó eredményének várható 90 százalékos zuhanásáról, így a bejelentés nem számít meglepetésnek. A társaság továbbra is a mintegy két évvel ezelőtt meghirdetett nagyarányú átszervezéssel van elfoglalva, az idén bejelentett elbocsátások 250-300 millió dollárt emésztettek fel. A cégvezetés szerint 2002 előtt nincs esély arra, hogy a világpiacon kedvező változás álljon be.
Az International Data Corporation (IDC) adatai szerint az idei második negyedévben a világpiacot a Dell 13,4 százalékos részesedéssel vezette, eladott gépeinek számát egy év alatt 15 százalékkal növelte. Európában viszont a Compaq tartja első helyét: 1,4 millió értékesített számítógépe 17,4 százalékos részesedést biztosít. A Dell jelenleg 10,1 százaléknál tart, de az eladott PC-k számában a Compaq 5,1 százalékos emelkedésével szemben 14,3 százalékot tudott fejlődni. Hasonló ütemben, 13 százalékot javulva nőtt a HP értékesítése is a kontinensen, 8,4 százalékos jelenlegi részesedése a harmadik helyre elegendő.