A McDonald''s (MD) fogyasztói számára szervezett játékok nyereményeit hat évig dézsmáló nyolcfős bűnbandát tartóztatott le az FBI. Az eddig felderített kár 13 millió dollár -- jelentette a Reuters. A szövetségi nyomozók szerint a játékosoknak szánt jutalmakat eltulajdonító akciókban az MD-nek egyetlen jelenlegi vagy korábbi saját alkalmazottja nem volt részes. Érintett viszont az értékes nyereményekkel kecsegtető játékokat irányító Simon Worldwide Inc. marketing-tanácsadó és promóciós cég egyik alkalmazottja, Jerome Jacobson. A fogyasztáshoz kapcsolódó, gyűjtésre épülő játékban ételektől és italoktól változó összegű készpénzen keresztül a luxusutazásig és az autóig tehettek szert nyereményekre a szerencsések. Jacobsonék -- akik a játék bonyolítása során hozzáférhettek a játék kulcsfontosságú elemeihez -- a legértékesebb jutalmakat tulajdonították el.
A hír nyomán Jack M. Greenberg, az MD cég elnök-vezérigazgatója a társaság internetes honlapján és a sajtóban azonnal bejelentette, hogy a vedégeiket megillető kárpótlás első lépéseként 10 millió dolláros nyereményalappal augusztus 30-a és szeptember 3-a között nagyszabású nyereményakciót rendez. Az öt nap alatt 5 pénzbeli fődíjat sorsolnak ki az USA-ban véletlenszerűen kiválasztott MD-éttermekben. Ennek során öt vendégük 1-1 millió, ötven pedig 100-100 ezer dollárt nyerhet. Greenberg hangsúlyozta: minden egyes elsikkasztott dollárt visszajuttatnak a fogyasztókhoz, ezért a nyomozás végén megállapított kár teljes összegének erejéig további nyeremények várhatók. AZ MD elnöke kijelentette, hogy az eset mielőbbi, minden részletre kiterjedő felderítése érdekében szorosan együttműködik az FBI-jal. Hasonlóan nyilatkozott a Simon Worldwide vezetése is, amellyel -- annak együttműködési készsége ellenére -- az MD azonnal megszakította üzleti kapcsolatát.
Az MD a világ vezető gyorséttermi hálózata, 121 országban 29 ezer éttermet működtet, amelyekben naponta több mint 45 millió vendéget szolglnak ki.