Az év első felében 204 ezer tonna élő baromfit vásároltak fel Magyarországon, 15 ezer tonnával többet, mint egy évvel korábban. Ez -- a terméktanács kimutatása szerint -- 7,9 százalékos növekedés. A baromfiipar termelése is nőtt, hiszen az iménti feldolgozott árumennyiségből az év első hat hónapjában 157 ezer tonna terméket állított elő.
A nyugat-európai járványos megbetegedések -- mindenekelőtt a BSE-marhakór -- miatti fogyasztáscsökkenés élénkítette a baromfitermékek iránti keresletet --- emlékeztetett Takács László, a terméktanács igazgatója. Ez is közrejátszott abban, hogy az első öt hónapban átlagosan 18,8 százalékkal tudtak többet exportálni. S bár a lendület -- döntően a vámmentes pulykakvóta korai kimerülése miatt -- alábbhagyott, az első féléves exportnövekedés a tavalyi azonos időszakéhoz képest így is 8,7 százalék. (Az unió a kvótát úgynevezett keresztféléves rendszerben adja meg, az új, nagyobb kvóta minden évben, július 1-jén nyílik meg. Ha a vám nélküli bevihető mennyiség kerete hamar kimerül, viszonylag magas vám terheli exportunkat.)
A kvótakimerülés azért volt különösen kellemetlen, mert Európa nyugati fele a hasított körműek (sertés, szarvasmarha) járványa miatt, az év első felében, szinte "húzta" a magyar baromfiexportot.
Az év elején még nyereségesnek ígérkezett ágazatban más gondok is akadtak. A takarmány drágulása mellett a tavalyinál nagyobb energiaköltségek, a csomagolóanyagok és más eszközök árának növekedése miatt az exporton összességében veszített a baromfiipar. A veszteségtől az sem mentette meg a szakmát, hogy az idén eddig 13-15 százalékkal tudott magasabb áron exportálni. Ugyanis a forint májusi árfolyamsáv-szélesítését követő árfolyam-erősödés jóval nagyobb összeget vont el, mint amennyit a többletexport hozott. A baromfiipar aránylag kis nyeresége sem tűri az ilyen jellegű "elvonásokat" -- mondta Takács László. Az új kvóta megnyitása ugyan valamelyest enyhített a kivitelére szánt árualappal gazdálkodók helyzetén, de a cégek jelentős részénél a forintárfolyam-politika miatt az export veszteséges. Takács László szerint ezért a devizabevételt hozó vállalatok számára a jelenleginél sokkal kedvezőbb feltételeket kell teremteni.