A Miniszterelnöki Hivatalon belül működő informatikai kormánybiztosság (ikb) a hivatalos miniszteri válasz előtt lapunkat nem kívánta informálni a hírközlési törvény készülő végrehajtási rendeleteinek részleteiről. Ezek azonban már napokon belül nyilvánosságra kerülhetnek, hiszen két MSZP-s képviselő hivatalos írásos kérdésére a kancelláriának augusztus 23-ig válaszolnia kell a házszabály értelmében. Podolák György és Molnár Gyula négy kérdést intézett Stumpf István kancelláriaminiszterhez. Ezek egyike arra kér választ, hogy az említett rendeletalkotásba bevonnak-e külső tanácsadó cégeket.
Lapunk úgy tudja, hogy a feltett kérdés hátterében az a gyanú áll, miszerint a rendeletek kidolgozását az ikb külső cégektől szolgáltatásként a közbeszerzést megkerülve rendelné meg. Nehezen képzelhető el, hogy ebben az esetben a megrendelés értéke a közbeszerzési eljárásra kötelező értékhatár alatt lenne.
Szakmai körökben felmerült a potenciális tanácsadók között például az EuroAtlantic Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Kft., valamint az Entel Műszaki Fejlesztő Kft. neve is. A Világgazdaság érdeklődésére azonban Gelényi Csaba, az EuroAtlantic ügyvezetője elmondta, cége nem kötött szerződést ilyen értelmű munkára. Az Entel a szabadságolások miatt csak jövő héten vállalkozik nyilatkozatra. Lapunk információi szerint néhány neves tanácsadó iroda azért nem szállt be a rendeletalkotásba, mert a szerződés megkötése előtt kellett volna munkához látnia.
A szocialista képviselők tegnap a készenléti és állami szervek biztonságos mobilkommunikációját célzó tetraberuházás kapcsán további 17 írásos kérdést intéztek Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszonyhoz, Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszterhez, valamint Orbán Viktor kormányfőhöz. Többek között azt kívánják megtudni, hogy jogszerű-e a hálózat kiépítésénél a közbeszerzési eljárás mellőzése, és milyen érvek alapján döntött a kormány a tetra és nem a tetrapol rendszer mellett. A honatyák sokallják a hálózatépítés 51,3 milliárd forintos összköltségét is, hiszen az évek óta húzódó előkészítés alatt több szakértő ennél 30-35 milliárd forinttal kisebb összegről nyilatkozott. A rendszer kiépítésére megbízást kapó Magyar Posta Rt. a honvédség és a rendőrség már kész hálózatát tekinti az országos tetra alapjának, ahol ez nem áll rendelkezésre, ott a Matáv vagy az Antenna Hungária kapacitását vennék igénybe. Mivel a Matáv-csoporthoz tartozó és a tetrára leginkább hasonlító rendszert fenntartó Westel 0660 az országban 99 százalékos lefedettséggel bír, a postának várhatóan alig kell új bázisállomást építenie. A képviselők vitatják azt is, hogy a posta pénzügyi teljesítménye alapján képes lenne a vállalkozás évi 12 milliárdos bevételéből a szükséges hitelt a tervezett nyolc év alatt visszafizetni.