A nemzetközi tendenciákat követve -- mindenekelőtt a gáz drágulása miatt -- Magyarországon is fokozatosan nő majd a szén szerepe az energiatermelésben. Az itteni folyamatot gyorsíthatja, hogy míg a hazai szénárak világpiaci szintűek, a gázárak még 60-70 százalékkal elmaradnak azoktól. Emiatt a (körülbelül két év múlva várható) piacnyitáskor Magyarországon még erőteljesebb gázdrágulás várható -- mondta lapunknak Jurij Sipilov, a többségi tulajdonában lévő Central European Steel (CES) Group Rt. vezérigazgatója. A fenti tendenciára alapozó, s többek között orosz szén importjával foglalkozó társaság oroszországi bányákból származó, kis kéntartalmú szénnel üzemelő erőmű építését tervezi a magyar--ukrán határon. A létesítmény kapacitása 590 megawatt lenne, a beruházás teljes nagysága -- beleértve a füstgáztisztítást és a melléktermékek környezetkímélő kezelését is -- mintegy 700 millió dollár. Ennek kisebb részét a CES Group Rt. és amerikai partnere önerőből fizetné, a többit bankhitelből finanszíroznák.
A terv egyelőre az engedélyeztetésnél tart, az építkezés kedvező esetben a jövő év első felében indulhatna -- válaszolt lapunknak Jurij Sipilov. Mint elmondta, az erőmű által termelendő áram magyarországi piaca biztosított, az energia leendő vevőit azonban üzleti okokra hivatkozva nem nevezte meg.
Viszont már szeptember 17-én átadják a társaság Záhony közelében, Eperjeskén lévő szénraktár- és -osztályozó központját, amely a magyar piac kiszolgálása mellett a majdani erőművet is hivatott lesz ellátni. Ez utóbbi beruházás 115-120 millió forintba került.