A forint sávszélesítése miatt a MUISZ számításai szerint az utazási irodáknak mintegy 1,5 milliárd, a szállodáknak pedig közel 7 milliárd forint veszteségük lesz az év végéig. Bár több pénzintézettel is tárgyaltak, úgy tűnik, nincs megoldás a problémára -- közölte Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. Szerinte a Gazdasági Minisztérium (GM) által korábban javasolt árfolyam-biztosítás feltételei annyira bonyolultak, hogy az utazási irodáknak nem éri meg megkötni.
Korábban felvetették, hogy az utazási irodák által fizetendő 25 százalékos áfát 12 százalékosra csökkentsék, ám ezt a Pénzügyminisztérium elutasította.
A jövő évi szerződéseket most kötik meg, de probléma, hogy a külföldi partnerek nem hajlandók elfogadni 2-3 százaléknál nagyobb áremelést, holott a veszteség elkerülése miatt 10 százalékosra lenne szükség.
Az utazási irodákra érkezett panaszok kapcsán Molnár Gabriella elmondta: tisztességtelen vállalkozások minden ágazatban, így ebben is vannak, ezért tanácsos a szövetséghez tartozó irodákkal utazni. Azok ugyanis még nem hagyták cserben az utasokat. Gond viszont, hogy az utasok az esetek többségében utólag reklamálnak, amikor már nem lehet bizonyítani semmit.
Az utasok jogairól és a fontos tudnivalókról a szövetség közös kiadványt jelentetett meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel.