Hazánkra, mint kis, gazdaságilag nyitott országra elsősorban az exportkereslet csökkenésén keresztül hat a világgazdaság lassulása. A teljes kivitel 80 százaléka az Európai Unióba irányul, Németország pedig 2001 első öt hónapjának adatai alapján 37 százalékkal részesedik a magyar exportból.
Az első negyedév hazai GDP-statisztikái alapján még nem volt érzékelhető a világgazdaság lassulása. Bár a kivitel és behozatal növekedési üteme alacsonyabb volt a korábbinál, a kettő különbsége pozitív volt.
A külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg szerint az év további hónapjaiban is megfigyelhető volt az exportdinamika kisebb lassulása. Valószínűleg a második negyedévben a bruttó hozzáadott érték (GDP) növekedésének tekintetében már kissé romlani fog a helyzet.
Jóval rosszabb képet mutatnak az ipari termelés adatai: júniusban éves alapon visszaesést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal, amire nagyon régen nem volt példa. A tavalyi 18,6 százalékos növekedés helyett a szakértők az idén már csak 7-9 százalék körüli bővülésre számítanak. Az exportértékesítés dinamikája is erősen csökkent, az első fél év utolsó hónapjában 4,7 százalékos volt csupán a növekedési ütem.
A növekedés húzóerejét adó szektor lendületének alábbhagyása inkább a belföldi kereslet csökkenésének köszönhető. A hazai értékesítés az első fél évben stagnált.
A fenti folyamatok ellentmondanak annak a korábbi várakozásnak, miszerint a kifulladó export helyét a felpörgő belső kereslet veszi majd át. Jelenleg az elemzők többsége szerint ez a "tervezettnél" később, az év második felében következik be. Ekkorra teszik a folyó fizetési mérleg nagyobb mértékű romlását is.
A magyar vegyipari cégek már előre jelezték, hogy képtelenek lesznek a korábban tervezett eredményeket elérni az idén, s ez szintén elsősorban a német gazdaság lassulásával áll összefüggésben. A BorsodChem és a Tiszai Vegyi Kombinát romló jövedelmezősége főként annak a számlájára írható, hogy a német építőipari szektor kereslete visszaesett a fő termékeik -- PVC, polietilén, polipropilén -- iránt.
A gyengülő kereslet miatt a termékárak olyan szintre estek, mely alig vagy egyáltalán nem biztosít nyereséget a vegyipari cégeknek. A BorsodChem a napokban azt jósolta, hogy csak 2002 tavaszától számít olyan keresletre, mely tartósan profitábilis árakat alakít ki a PVC-piacon.
Nem érinti viszont a német gazdaság stagnálása a Globust. A társaság exportárbevétele az idei első fél évben 12,18 százalékkal emelkedett. Kivitelének legnagyobb részét a Németországba irányuló szállítások adják, a cégcsoport az idén is hosszú távú, több millió eurós szerződéseket írt alá a legnagyobb német áruházláncokkal.
Kifejezetten jól teljesített ugyanitt a Graphisoft, a cég 48 százalékkal növelte eladásait a német piacon, ami főként a legfrissebb ArchiCAD-verzió megjelenésének köszönhető.
Még nem számszerűsíthető, hogy közvetlenül a német gazdaság lassulásának mekkora szerepe van abban, hogy csökkent a magyar élelmiszerek exportja, de valószínűleg kimutatható lesz a kedvezőtlen hatás -- mondta Farkas Imre, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke, a Zalahús Rt. elnök-vezérigazgatója. Németországba elsősorban szalámiféléket exportálnak a húsipar cégei, és ezekből is kevesebbet fogad a német piac. A visszaesésnek azonban több belső oka is van, így például az alapanyag-felvásárlási árak növekedése, valamint a forint árfolyamsávjának szélesítése és a későn érkezett támogatás.