A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint a MÁV vezetése több ponton felrúgta a hároméves megállapodást. Gaskó István kifogásolta, hogy a létszámcsökkentés nagyobb volt, mint amennyiben megállapodtak, nem dolgozták ki az új bértarifa- és szociális rendszert, a MÁV reformfolyamatába nem vonták be a munkavállalókat, és a béremelés mértéke is elmaradt a nemzetgazdasági átlagtól. Ezért a VDSZSZ kezdeményezi -- az erről szóló értesítést ma juttatják el a vasúttársaság vezetőinek és a másik két reprezentatív szakszervezetnek -- hogy kezdjenek egyeztető tárgyalásokat a hároméves megállapodásról. A feleknek nyolc napon belül kell tárgyalóasztal mellé ülniük, és 15 nap van a megegyezésre. Ha ez nem történik meg, akkor a VDSZSZ felmondja a megállapodást.
A VDSZSZ állítása szerint a MÁV Rt. vagyon- és ingatlangazdálkodásában súlyos visszaélések vannak, melyek milliárdos károkat okoznak a cégnek. Ezért kezdeményezték a cég vagyongazdálkodásának átvilágítását, de ez nem történt meg. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a VDSZSZ erőfeszítései eddig nem jártak eredménnyel, mivel az általuk feltárt visszaélésekkel sem a tulajdonos, sem az ügyészség érdemben nem foglalkozott, így a nyilvánosságban bíznak.
Bajnai Gábor vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a MÁV vezetése visszautasítja a VDSZSZ állításait, melyek minden alapot nélkülöznek. Hozzátette, hogy a bejelentésekkel az ügyészség, a tulajdonos is foglalkozott, a vizsgálatokat lefolytatták, de azokat nem tartották megalapozottnak. A MÁV azért van nehéz gazdasági helyzetben, mert a költségvetéstől kapott pénz teljes egészében nem fedezi a személyszállítás veszteségét, és a cégnek önerőből kell fejlesztenie. Szerinte mindenképpen káros, hogy a vezetésnek a valós problémák helyett a VDSZSZ által kreált ügyekkel kell foglalkoznia. A hároméves megállapodásról szólva elmondta, hogy az abban foglaltaknál a MÁV nem tud többet vállalni.