Három év alatt összesen 600 millió dollár értékben fejleszti érdekeltségi körébe tartozó regionális orosz mobiltelefon-hálózatait a most Megafon névre keresztelt egyesülés. A finn Sonera, a svéd Telia és két helyi partnere, a Telecominvest és az LV Finance az ország lakosságának 80 százalékát elérő hálózatrészeket egységes rendszerbe foglalja.
Az orosz piacban rejlő lehetőséget jelzi, hogy bár Moszkvában a lakosság 20 százalékának van készüléke, az országos elterjedtség 3 százalék körül mozog. Eközben a nyugat-európai átlag már 60 százalékon is túllépett.
A bejelentés választ ad arra a hónapok óta lebegtetett kérdésre, hogy a Szentpétervárott 1994-ben alapított Telecominvest miképpen tud belépni a moszkvai piacra. A cég alapítói ugyanis azóta a kormány távközlési politikáját irányítják, és régóta keresik a megoldást társaságuk moszkvába költöztetésére. A Megafonban a Telecominvest 31, az LV Finance alá tartozó CT-Mobile 25, a Sonera 26, a Telia pedig 8 százalékban érdekelt. A Telia azonban résztulajdonosa a Telecominvestnek is, a Sonera és az LV Finance pedig a Moszkvában hamarosan szolgáltatást kezdő Sonic Duót jegyzi.
A Megafon egyelőre 400 ezer előfizetővel csak a harmadik legnagyobb szolgáltató Szentpétervár körzetében, és -- szakértők szerint -- évek kellenek, amíg hátrányából lefaraghat. Elemzők szerint jó kapcsolatokkal viszonylag könnyű GSM-koncessziót nyerni Oroszországban, a működtetés és az előfizetők toborzása viszont sokkal nehezebb feladat. A skandináv irányítás most abban bízik, hogy a közel teljes országos lefedettség vonzóvá teszi a céget.
A társaság várhatóan 120 millió dolláros hitelt vesz fel az EBRD-től és a Világbanktól. A svéd Telia nem ad pénzt a fejlesztéshez, a Sonera a következő öt évben 20-30 millió dollárt nyújt. A távlati tervek között a Megafon tőzsdei bevezetése is szerepel.