A térségben jelen lévő külföldi olajtársaságok közül a Shell évek óta őrzi első helyét 600 töltőállomásával. A kilencvenes évek második felében lezajlott hálózatfejlesztési boom után csendesebb évek következtek, most azonban néhány helyen ismét intenzív terjeszkedésbe kezd a cég. Magyarországon az idén 7 új töltőállomást létesítenek, miközben az elmúlt két évben mindössze egy benzinkutat építettek. További néhány kutat felújítanak, ezekkel együtt összesen 10 millió dollár körüli összeget fordítanak itteni fejlesztésre.
A térségi olajipari konszolidáció felgyorsulása ellenére a továbbiakban sem készül finomítói kapacitást vásárolni a régióban, viszont folyamatosan figyeli a hálózat bővítését szolgáló akvizíciós lehetőségeket. A regionális kereskedelmi igazgató szerint Lengyelországban rövidesen várható egy újabb megállapodás, amellyel 20 kúttal bővülhet hálózatuk. A magyarországinál négyszer nagyobb lengyel piacból jelenleg 5 százalékkal részesednek, ezért ott intenzív fejlesztést terveznek, hogy ezt az arányt 10 százalék fölé tornásszák. Az RWE-DEA-kutak átvételével a cég lengyel hálózata 50 benzinkúttal bővült.
Hasonlóan ígéretes piacnak tartják Oroszországot, ahol ma már lényegesen konszolidáltabbnak ítélik meg a viszonyokat, mint akár két-három évvel ezelőtt is. Az 5 szentpétervári Shell-kút már most nyereségesen működik.