Soros György egy hedge fund menedzserre akarja bízni 22 milliárd dolláros vagyonának a kezelését -- számol be New York-i keltezésű tudósításában a Reuters. A megfelelő személy felkutatásával a Russel Reynolds fejvadász céget bízta meg a magyar származású üzletember, aki csupán a brit fonttal szemben végrehajtott spekulatív akciójával 1992-ben egymilliárd dollárt keresett.
A hírügynökségi beszámoló szerint a fejvadászok eddig több száz jelölttel beszélgettek, de még betöltetlen az állás. A Russel Reynolds illetékes vezetője szerint a Soros-csoport elsősorban befektetési nagyágyút keres, s nem univerzális makrogazdasági szakembert, mert -- mint mondta --, a korábbi, elősorban valutaspekulációra, illetve a kötvénypiacra alapozott pénzkeresés ideje már lejárt.
A Soros-vagyon kezelőjének munkáját elemzők és brókerek hada segíti majd, de maga a "mester" is minden lépését figyelni fogja. A nagy megtiszteltetésen túlmenően a javadalmazás sem lesz akármi, ennek nagyságáról azonban egyelőre nem szól a fáma. Bár Soros igazi tőzsdesztárt szeretne látni cége élén, a jelentkezők között valószínűleg nem lesznek ott az olyan nagymenők -- mint Stanley Druckenmiller vagy Scott Bessent --, akik Soros köpenye alól bújtak ki, de már régen a saját lábukra álltak.
S hogy mit csinál majd a 70 éves tőzsdeguru azután, hogy átadta a karmesteri pálcát? A hírek szerint elsősorban azzal fog foglalkozni, hogy kinek és milyen célra adja a pénzét. A Soros Alapítvány azt tervezi, a jövőben dollármilliárdokat szán arra, hogy a fejlődő országokban érvényre juttassa a demokratikus alapelveket.