Várhatóan szeptember végére módosítják a Balatontól 30 kilométerre tervezett szafaripark településrendezési tervét. A jelenlegi mezőgazdasági területet ugyanis át kell minősíteni építési telekké ahhoz, hogy a beruházást el tudják kezdeni -- tudtuk meg Kerékgyártó Miklóstól, az Ex-Trade Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatójától.
Az engedélyezési tervek elkészültek, és várhatóan jövő év elején indul a beruházás, amelyben szafari- és kalandparkot és egyéb szórakoztatóegységeket hoznak létre. Az átadást 2003 tavaszára tervezik.
A park Európa három legnagyobb szafariparkjának egyike lesz, és az első a régióban. A látogatók az autójuk ablakából tekinthetik meg -- például -- az oroszlánokat, tigriseket, elefántokat, zebrákat, zsiráfokat, majmokat és még számos más állatot.
A tervek szerint kialakítanak egy héthektáros mesterséges tavat, a közepén "meseszigettel". Lesz a parkban középkori város, hagyományos mesterségeket és alkotásokat bemutató kézművesfalu, valamint vidámpark is, melynek játékai a szafariparkhoz kötődnek majd -- mondta az ügyvezető.
A parkban az állatokat szekciókban elkülönítve, de szabadon, a természetes élőhelyüknek megfelelően kialakított területen tartják majd. Az állatokat már a jövő év elején meg kell rendelni, hogy 2002 végére megérkezzenek.
A szafaripark 2 milliárd forintba kerül, amit a társaság saját forrásból, illetve a Gazdasági Minisztérium 500 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából kíván finanszírozni.
A további tervekben szerepel egy aqua park beruházás mintegy 10 hektáron, egy termálfürdő és később egy szálloda is. Ezekhez további befektetőket keres az Ex-Trade Kft. A társaság már tárgyal kül- és belföldi befektetőkkel. Kerékgyártó szerint az élményparkok létesítése az egyik legjobban fejlődő turisztikai üzletág.
A beruházás -- a számítások szerint -- néhány éven belül megtérül, de folyamatos fejlesztésekre van szükség, amíg teljesen ki nem épül a szórakoztató-központ, annak minden szolgáltatásával együtt. A parkba, az első évben, mintegy 500 ezer látogatót várnak, ami -- az ügyvezető számítása szerint -- a későbbiekben évi egymillióra emelkedhet.